סין מפזרת ערפל כבד סביב טביעתה של צוללת תקיפה גרעינית. חלק ב’
צוללות גרעיניות מהוות נדבך חיוני באסטרטגיה של בייג’ין, שכן הן מהוות חלק מהותי מהטריאדה הגרעינית. הצוללות יכולות להיות חמושות בטורפדו וטילים נגד ספינות. חלקם מסוגלים לפגוע במתקני אויב על הקרקע. הצוללת גם תהיה אידיאלית להפיל מערכות הגנה מפני טילים שנרכשו על ידי טייוואן. הצוללת יכולה גם לאסוף מידע מודיעיני, כולל פעולות חשאיות, כמו השמדת צינורות או כבלי אינטרנט תת-מימיים. זה מה שבייג’ין הואשמה בעבר.
יתרה מכך, לצוללות גרעיניות יש שני מאפיינים שהופכים אותן לאידיאליות ללחימה של ימינו. הראשון הוא יכולת התגנבות, שמאפשרת לו לחדור למטרות ללא התגלות. הצוללות משתמשות בתכונות עיצוב מפחיתות רעש כמו אריחים אנקויים על גופיהם. שנית, יכולתן לפעול במהירויות גבוהות ולהישאר מתחת למים מספר חודשים ללא צורך בתדלוק. זה הופך אותן לאידיאליות עבור פעולות ארוכות ואיסוף מודיעין ארוך טווח.
אז, צוללת גרעינית עצמה היא נשק רב עוצמה, גם ללא כלי נשק מודרניים ומתקדמים נוספים. זהו מסר לגבי כוונותיה העתידיות של סין. אין שימושים אזרחיים או שלווים לחלוטין לטכנולוגיה כה יקרה, אמר צוקרמן לאתר “אל-עירדה” הכוויתי.
אבל “טביעת צוללת גרעינית חדשה תאט את התוכניות של סין להגדיל את צי הצוללות הגרעיניות שלה, וזה חשוב”, אמר ברנט סאדלר, עמית מחקר בכיר במכון החשיבה של קרן המורשת, לוול סטריט ג’ורנל שהייתה הראשונה לחשוף את טביעתה של הצוללת הסינית הראשונה של דור חדש של צוללות מונעות גרעיניות, המצוידות בטכנולוגיות המספקות להן יכולת תמרון רבה, באמצעות ירכתיים בצורת X.
לפני כן, טום שוגרט, קצין צוללות אמריקאי לשעבר ועמית בכיר במרכז לביטחון אמריקאי חדש, ציין פעילות חריגה של עגורונים צפים שתמונותיהם נלכדו בלוויין. בהנחה שאירעה תאונה הקשורה בצוללת. “בדרך כלל, לאחר ההשקה, הצוללות הללו נשארות במספנה מספר חודשים למטרות הכנה, אבל הן כבר לא שם”, אמר שוגרט.
לטענת כמה מומחים, טביעת הצוללת חושפת שני דברים עיקריים: היעדר ניסיון מקיף, כולל מנהיגות מבצעית וטכנית. ההשפעות המצטברות של בעיות שאננות מובילות לאירוע כישלון גדול.
“לסין אין את המומחיות הצבאית שנרכשת בעקבות צבירת ניסיון ופיתוח מקצועי לאורך עשרות שנים. שרשרת פיקוד אנכית נוקשה מחמירה את המצב כאשר המפקדים מוגבלי ידע”, אמר ד”ר טרוי בובורד, מנהל המרכז לאבטחה וחוסן ארקטי באוניברסיטת אלסקה פיירבנקס. בופרד הוסיף, “לאור התרבות הזו וחוסר הניסיון, יש נטייה לתרץ את הכישלונות הללו”.
בנוסף, חוסר הוודאות סביב התאונה העלה שאלות לגבי היעילות והאמינות של היכולות הגרעיניות ההולכות וגדלות של סין. “האירוע וחומת השתיקה סביבו מעלים שאלות רציניות לגבי כשירותו ואחריותו של הצבא הסיני”, אמר גורם הגנה אמריקאי. הוא הוסיף, “מעבר לשאלות לגבי תקני הכשרה ואיכות הציוד, התקרית מעלה שאלות עמוקות יותר לגבי האחריות הפנימית והפיקוח של ה-PLA על התעשייה הביטחונית של סין, אשר נגועה מזה זמן רב בשחיתות”.
על פי מאמר משנת 2021 בכתב העת Journal of Humanities, Arts and Social Sciences, שחיתות בתעשיית הביטחון של סין הפכה לנושא דחוף והיא נטועה עמוק במבנה המוסדות הצבאיים הממשלתיים.
סין עלולה להיות במבוכה גדולה כתוצאה מתקרית הצוללת, אמר צוקרמן. אם הטביעה הייתה תוצאה של טעות אנוש, המשמעות היא שהיכולות הימיות של סין מוגזמות, ושהטכנולוגיות המתקדמות ביותר שלה אינן מוכנות לשימוש. אבל אם זה תוצאה של חבלה של מעצמה אחת או יותר, העניין מביך באותה מידה או יותר, בשל כישלונה של סין לזהות ולמנוע את פעולת האויב.
גישת מסתורין קטלני
אין ראיות לכך שהרשויות בסין בדקו את המים או הסביבה הסמוכים למקום טביעת הצוללת הגרעינית לצורך גילוי קרינה, אמרו גורמים אמריקאים. גם אין הכרה באירוע. “האם אפשר לדמיין את טביעתה של צוללת גרעינית אמריקאית והממשלה שומרת זאת בסוד ולא מספרת על כך לאף אחד?” אמר שוגרט.
הסודיות סביב האירוע וחוסר השקיפות מקשים על הערכת היקף הנזק האמיתי או ההשפעות הסביבתיות והאנושיות הפוטנציאליות. התקרית עשויה להיות קשורה לתסיסה בתוך ההנהגה הפוליטית והצבאית של סין, על פי The Asia Live.
עמימות סביב חקירת טביעת הצוללת הגרעינית ופיטוריו של שר ההגנה הסיני, העלה ספקולציות לגבי מאבקי כוח פנימיים.
אבל אי בהירות אינה חדשה בבייג’ינג. תקריות דומות דווחו בעבר, כולל אובדן צוללת גרעינית סינית בים הצהוב. מקורות ממשלת בריטניה אישרו את התאונה שהובילה למותם של 55 מלחים סינים. עם זאת, בייג’ין הכחישה שהאירוע התרחש. נראה כי אז היא דחתה את הבקשה לסיוע בינלאומי לצוללת שנפגעה.
דייג סיני גם גילה באקראי פריסקופ של צוללת דיזל. הצי הסיני קיבל הודעה לחקור חשד לריגול, או האם הבעלות על הצוללת היא של אחת משתי הקוריאות. אנשי חיל הים היו בהלם כשגילו שמדובר בצוללת סינית מסוג מינג כל 70 הקצינים והמלחים שלה מתו עקב חנק שנגרם ככל הנראה כתוצאה מפעולה לא תקינה בזמן הפעלת מנועי הדיזל.
סין “חסרה שקיפות” לגבי הוצאות הביטחון שלה, עם “דיווח לא עקבי של מספרים”, מה שזיכה אותה בביקורת מצד מומחים בינלאומיים. בייג’ין מפרסמת נתוני הוצאות רשמיים בסכומים קטנים יותר ממה שמצביעות הערכות מערביות. לפי המרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים (CSIS), הצמיחה בתקציב הצבאי של סין עלתה על הצמיחה הכלכלית הכוללת שלה במשך עשור לפחות.
מקור: אתר אל-עירדה כותב: עמר ג’לו קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות