עיראק מבצרת את גבולה עם סוריה מחשש לזליגת גורמי טרור בחסות המשטר החדש
קווי הגנה רבים הוקמו על ידי השלטונות העיראקיים בגבול סוריה, החל מגדרות תיל ותעלות נ”ט ברוחב של עד 3 מטרים, וכן חומת בטון הכוללת מצלמות מעקב תרמיות רבות ונקודות תצפית למשמר הגבול, ובנוסף נפרסו כוחות צבא רבים המצוידים בנשק חדיש, וכוחות הצבא העממיים (מיליציית אלחשד אלשעבי), על מגוון המיליציות שלו.
בגדד חיזקה את קווי ההגנה הללו לאחר נפילת משטר אסד בסוריה בידי ברית של פלגים חמושים בראשות היית תחריר א-שאם, המסווגת כארגון טרור בארצות הברית, אירופה, ומדינות אחרות.
נפילתו של אסד, בעל בריתה לשעבר של בגדאד, עוררה חששות בעיראק, וימים לאחר קריסת משטרו ומנוסתו למוסקבה, נסעה משלחת ביטחונית עיראקית בראשות ראש המודיעין העיראקי, חמיד א-שטארי, לדמשק ונפגשה עם ראש הממשל הסורי החדש, אחמד א-שרעא.
יועצו של ראש ממשלת עיראק ליחסי חוץ, פרהאד אלאדין, חשף כי מטרת ביקור המשלחת העיראקית היא ללמוד על ההתפתחויות האחרונות בסוריה וכיצד הממשל הסורי החדש מתמודד עם נושאים המדאיגים את עיראק.
היועץ הצבאי העיראקי, ספאא אל-עאסם, מאמין שנוכחות חומת הבטון, תעלוץ נ”ט, תיל, מצלמות תרמיות ויחידות צבאיות בקרבת הגבול הסורי יכולה לעזור “לעצור את זרימת הטרוריסטים לשטח עיראק”.
נוכחותם של ריכוזי כוחות אלו בקרבת הגבול תמנע גם רבות מפעולות ההברחה המתרחשות לאורך אזורי הגבול בין סוריה לעיראק, לדברי אל-עאסאם, שהוסיף לאתר החדשות האמריקאי אל-חורה כי הדבר “יגביל את הברחות של סמים, נשק, איברים אנושיים, תרופות, בעלי חיים וחומרים אחרים” שנכנסו למדינה וגרמו נזק רב לאזרחים.
מנגד, המומחה העיראקי לאסטרטגיות צבאיות, אחמד אל-שריפי, תיאר את הצעדים הללו שנקט משרד ההגנה העיראקי בגבול סוריה כ”צעדים לא מתוחכמים”, ולדעתו הם בסך הכל “מאמצים למצוא הצדקות לבזבז כסף כדי לעשות מסיבות”, כדבריו.
א-שריפי סבר כי התמודדות עם איומים צבאיים עכשוויים אינה מצריכה צעדים אלה, אשר “מפיצים טרור” בלב האזרחים, המעידים כי חומת הבטון לא תמנע ממחבלים לחדור לעיראק, מכיוון שיש הרבה אמצעים מודרניים “חוצי גבולות” שחומות ותעלות לא יוכלו לעצור, כדבריו.
ראש תא המדיה הביטחונית העיראקית, האלוף טחסין אלחפג’י, אישר כי עיראק חיזקה את גבולותיה המזרחיים עם סוריה, על ידי בניית חומת בטון, לאורך של 400 ק”מ, והדגיש כי שאר החומה תושלם במהלך החודשים הקרובים של השנה.
מומחה הצבא העיראקי עימאד אילו מאמין שבניית חומה זו תפחית את האיומים הנשקפים מ”קבוצות טרור” הפועלות בקרבת הגבול העיראקי-סורי.
הוא הוסיף כי המצב הביטחוני בסוריה עדיין “לא יציב”, בנוסף לנוכחותם של מחנות ובתי כלא רבים המאכלסים גורמי טרור משרידי דאעש, קרוב לגבול עיראק, כמו מחנה אלחול, הכולל אלפי אנשי דאעש, לדבריו.
דיווחים מצביעים על כך שגורמי דאעש עדיין פעילים באזורים הממוקמים במדבר הסורי, תדמור, אזור סוחנה וג’בל אל-בישרי, בדרום מזרח סוריה. ארגונים אלו מנצלים את הוואקום הביטחוני בסוריה כדי לבצע התקפות פגע וברח ולהקים מארבים מהירים, מכיוון שהם אינם מתמודדים עם כוחות סדירים.
כמו כן, דובר כוחות ההגנה של העם הכורדי בסוריה, סיאמנד עלי, ציין כי המשך ההתקפה הטורקית על הכוחות הדמוקרטיים הסורים (SDF) עלולה להחליש אותם ולהוביל לבריחתם של אנשי דאעש העצורים בבתי הכלא ובמחנות שם כמו מחנה אלחול, המאכלס עשרות מנהיגי דאעש לשעבר.
זו הסיבה שהיועץ הצבאי סאפאא אל-עאסם סבור שנוכחות חומת בטון עם תעלה ברוחב 3 מטרים, תיל דוקרני, מצלמות מעקב תרמיות, מל”טים ויחידות צבאיות בקרבת הגבול היא “הכרחית”.
הוא הוסיף שממשלת עיראק חייבת לחזק את גבולותיה עם שאר המדינות, שכן לעיראק יש גבולות עם 6 מדינות, במיוחד עם איראן, שאורכו 1,400 קילומטרים והיא עדה ל”פעולות הברחה גדולות של סמים הידועות בשם קריסטל. ” כדבריו, וצריך לחזק את הגבול גם שם כמו בגבול הסורי.
אל-חפאג’י גם הצהיר כי עיראק נמצאת בתהליך של רכישת מערכת הגנה אווירית מדרום קוריאה, בנוסף לרכישת מסוקים צרפתיים, במהלך השנה החדשה, במהלך לחיזוק חיל האוויר שלה וחיזוק הגנתה מכל תקיפה אפשרית בְּעָתִיד.
המומחה הצבאי עימאד אילו סבור שמגמה זו “חשובה לעיראק”, במיוחד מכיוון שיש רצון להסיג את כוחות הקואליציה האמריקאים והבינלאומיים מעיראק, ומוסיף כי עיראק זקוקה מאוד למערכת ההגנה הזו.
קרדיט: אלחורה קרדיט לתמונות: דובר צבא עיראק ורשתות חברתיות