הסינים מתמודדים עם וירוס ש”אין לו תרופה”!

תמונות של אנשים סינים לובשי מסכות וחדשות על צפיפות בבתי חולים מתפשטות ברשתות החברתיות על רקע אזהרות מפני וירוס חדש שמשפיע על מערכת הנשימה. הידיעה הזו הדאיגה אנשים, עד כדי כך שאנשים רבים בארצות הברית חזרו לאחרונה ללבוש מסכות באירועים ובמקומות התכנסות.

סין עדה לעלייה במקרי הידבקות בנגיף הנשימה האנושי המכונה “מטאנמוווירוס” (hMPV), במיוחד במחוזות הצפוניים ובקרב ילדים. זה מעלה בזיכרונות את תחילתה של מגיפת הקורונה, שהופיעה בעיר ווהאן לפני חמש שנים וגבתה את חייהם של מאות אלפים ברחבי העולם.

לדברי דיראר חסן בלאווי, פרופסור ויועץ לטיפול במחלות זיהומיות, בראיון שלו לאתר “אל-חורה”, הנגיף הזה מעורר כמה חששות בשל הדמיון של הסימפטומים שלו לאלו של הנגיף הסינסציאלי הנשימתי, שפעת והצטננות. 

 

מהו metanemovirus אנושי?

מטה-נמו-ווירוס אנושי התגלה לראשונה בהולנד בשנת 2001. “למרות שהוא חדש יחסית מבחינת גילויו, מאמינים שהנגיף היה קיים זמן רב לפני כן”, לדברי בלאווי, שמציין כי מטנמוווירוס אנושי וירוס סינציציאלי נשימתי הם אותה משפחה.

נכון לשנת 2016, מטנמו-וירוס אנושי הוא הגורם השני בשכיחותו למחלות נשימתיות חריפות (אחרי נגיף סינציטאלי נשימתי RSV) בילדים בריאים מתחת לגיל חמש במרפאות חוץ בארצות הברית של אמריקה, על פי בלאווי.

מחקרים מצביעים על התפשטות עונתית, בדרך כלל באביב ובחורף.

באשר להופעתו האחרונה של הנגיף בסין, בלאווי מייחס זאת למעקב הגובר אחר המקרים והניסיון לשפוך אור עליו, ולאו דווקא לתחילתו בפועל.

המרכז הסיני לבקרת מחלות ומניעתן פרסם נתונים המראים עלייה משמעותית בזיהומים בדרכי הנשימה במהלך השבוע שבין 16 ל-22 בדצמבר 2024. 

“מטאנמו-וירוס אנושי היה קשור ל-6.2 אחוזים מתוצאות הבדיקות החיוביות למחלות בדרכי הנשימה ול-5.4 אחוזים מהאשפוזים בבתי החולים למחלות בדרכי הנשימה בסין”, אומר בלאווי. 

 

מי נפגע ועד כמה זה חמור?

מטנמוווירוס אנושי מדביק את כל קבוצות הגיל, אך מהווה סיכון גדול יותר לילדים צעירים, קשישים, אנשים עם מערכת חיסון מוחלשת ואנשים עם מחלות נשימה כרוניות כמו אסטמה.

ברוב המקרים, הזיהום גורם לתסמינים קלים דמויי הצטננות, כגון נזלת, שיעול, כאב גרון וחום. אבל במקרים מסוימים, במיוחד עבור אלה שבסיכון גבוה יותר, הנגיף יכול לגרום לזיהומים חמורים בדרכי הנשימה התחתונות, כגון דלקת ריאות וברונכיוליטיס, שעלולים לדרוש אשפוז.

תסמינים של נגיף הנשימה האנושי
תסמינים של וירוס נשימתי אנושי – מקור תמונה: קליבלנד קליניק

מהו הטיפול?

אין טיפול ספציפי ל-metanemovirus אנושי, והטיפול מתרכז בעיקר בהקלה על הסימפטומים, לדברי בלאווי.

אבל מומחה לפרמקולוגיה וחיסונים בלונדון, בילאל זואיטר, אמר לאתר “אל-חורה” כי כבר קיים חיסון שפותח בדחיפות כדי להילחם בנגיף הזה, באותו אופן שבו פותח חיסון נגד נגיף הקורונה, בעוד המחקרים עדיין בודקים את יעילותו.

בלאווי, בתורו, מייעץ למי שמציג תסמינים לנוח ולשתות הרבה נוזלים ניתן להשתמש במשככים כדי להקל על חום וכאב.

אך הוא מציין כי בזיהומים חמורים עשוי להידרש אשפוז, בו ניתן לספק טיפול תומך, כגון חמצן ואוורור מכני.

 

דרכי הדבקה ומהירות התפשטות

על פי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן ( CDC ) בארה”ב, זיהום בנגיף זה יכול להתקבל ממגע עם אנשים נגועים, מהפרשות שיעול או התעטשות, מגע או לחיצת ידיים של האדם הנגוע, או מגע במשטחים המזוהמים עם הנגיף, ואז נוגעים בפה.

תקופת הדגירה נעה בין 3 ל-6 ימים, ומשך המחלה הממוצע עשוי להשתנות בהתאם לחומרתה.

בלאווי אומר, “מהירות התפשטות הנגיף אינה ידועה במדויק, ומחקרים נערכים כדי להבין טוב יותר את אופי ההעברה שלו”.

 

שיטות מניעה

שיטות למניעת hMPV דומות לאלו המשמשות למניעת הצטננות ושפעת, לדברי בלאווי, והן:

*שטוף ידיים היטב במים וסבון למשך 20 שניות לפחות.
* הימנע מלגעת בעיניים, באף ובפה בידיים לא רחוצות.
* כסו את הפה והאף עם טישו בעת שיעול או התעטשות, ואז השליכו מיד את הטישו.
* נקה וחטה משטחים בהם נוגעים לעתים קרובות.
* הישאר בבית כשאתה מרגיש חולה כדי להימנע מהעברת הזיהום לאחרים.

 

האם ניתן להעביר את זה מסין למדינות אחרות?

למרות שרשויות הבריאות הסיניות הודיעו כי הן מיישמות אמצעי חירום לניטור וניהול התפשטות המחלה, הונג קונג דיווחה על מספר הידבקויות בקרב אזרחיה, בעוד שמדינות שכנות כמו טייוואן וקמבודיה הודיעו כי הן עוקבות מקרוב אחר המצב.

בלאווי מאמין שסין חייבת ליישם צעדים יזומים קפדניים כדי שהנגיף לא יתפשט, אך יחד עם זאת הדגיש שאין צורך לדאוג כי אנחנו יודעים הרבה על זה, בנוסף לעובדה שבעולם יודעים הרבה ,אחרי מגיפת הקורונה, איך להתמודד עם מחלות בדרכי הנשימה, ובתי החולים מצוידים לנושא זה.

הוא מדגיש כי למרות שהנגיף אינו מהווה כיום איום מגיפה עולמי, המודעות לתסמיניו ולדרכים למנוע אותו היא חיונית להגבלת התפשטותו ולהגנה על קבוצות בסיכון הגבוה ביותר, כגון חולים, קשישים וילדים.

קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות