מהפכה קוונטית בפתח? גוגל מציגה את ווילו
גוגל כנראה לא יכלה לבחור תקופה טובה יותר להציג את פריצת הדרך שלה בתחום המחשוב הקוונטי, שכן התחום הפך לאחד החמים בתקופה האחרונה.
ג.נ קצר לפני שאתחיל בסקירה, למרות שאני עוקב מקרוב אחר התחום, לי (וגם לרבים אחרים שיוצא לי לקרוא) אין את הכלים להבין מספיק לעומק כדי להסביר בצורה פשוטה את המתרחש בשבב קוונטי, לכן אתמקד בעיקר בנתונים הטכניים.
אז נתחיל, גוגל הכריזה על ווילו (WILLOW), השבב הקוונטי האחרון שלה, לו יש ביצועים ברמה גבוהה מאוד עם 2 שיפורים חשובים:
הראשון, היכולת לצמצם שגיאות באופן אקספוננציאלי. שימוש בקיוביטים (הביט של השבב הקוונטי) מלווה לרוב ב”רעש” שמקשה על מדידה מדויקת, ועשוי להביא לשגיאות. השיפור המדובר יכול לצמצם את השגיאות באמצעות שימוש ביותר קיוביטים, ועל פי גוגל מדובר באתגר שהתחום מסנה לפתור מזה כ-30 שנה!
בדרך כלל, שימוש ביותר קיוביטים הוביל לשגיאות רבות יותר, שכן יש יותר “אי וודאות” במערכת. השיפור החדש הוכיח יעילות גדולה יותר במספר גדול של קיוביטים, ומסמן כי אכן ניתן לבנות מחשבים קוונטים גדולים יותר עם שימושים רחבים יותר, שלא ניתן לעשות עם מחשבים רגילים.
השני, השיפור במהירות החישוב הובילה לפתירה של חישוב אמת מידה, שלקח 5 דקות בלבד, לעומת 10 ספטיליון (1 עם 25 אפסים אחריו) שנים של חישוב על ידי מחשב על, ולמרות המספר הגדול בקנה מידה אסטרונומי, בגוגל מציינים כי ההערכות שלהם היו שמרניות.
למרות פריצת הדרך, חשוב להכניס את הדברים לפרופורציה. המחשבים הקוונטים הנוכחיים עדיין נמצאים בשלבים מוקדמים באופן יחסי ולמרות שהתקדמויות כאלה הן צעד משמעותי, נותר עוד מסע ארוך לפני התעשייה.
בשנת 2019 גוגל הכריזה על השגת “עליונות קוונטית”, שביצע ב-200 שניות מה שלמחשבים אחרים היה לוקח 10,000 שנים לבצע, אך עדיין לא היה מדובר בפריצת הדרך שתוביל את מעבדי הקוונטום למיינסטרים. למרות הפוטנציאל הרב, עדיין נדרשת עבודה רבה כדי להגיע ליישום מסחרי משמעותי של הטכנולוגיה.
ונסיים בנימה אופטימית. מייסד חטיבת הקוונטום של גוגל נשאל מדוע הוא עזב את תחום הבינה המלאכותית כדי להתמקד במחשוב קוונטי. לדבריו גם הבינה המלאכותית וגם המחשוב הקוונטי יוכחו כטכנולוגיות המשנות ביותר של זמננו, אך המחשוב הקוונטי יאפשר פריצות דרך משמעותיות.
הוא מדגיש כי הטכנולוגיה הקוונטית תאפשר פריצות דרך בתחומים כמו גילוי תרופות, פיתוח סוללות יעילות יותר, והאצת פתרונות לאנרגיה חלופית. הבעיות שהיו בלתי פתירות בעבר עשויות להפוך לפשוטות יותר, והחדשנות הקוונטית תשנה את גבולות האפשר.
ברקע הפרסום, מניית אלפאבית (GOOG) עלתה כ-5% במסחר שלמחרת.
קרדיט: ערוץ הטלגרם תשואת יתר – וול סטריט קרדיט לתמונות: