סוריה – מבט לעבר ומבט לעתיד
בשנה החולפת בכל העולם הערבי ובכל העולם “הנאור” דיברו על ההרס והחורבן שישראל עשתה בעזה, וכן על ההרס והחורבן שישראל עשתה בדרום לבנון וברובע הדאחייה בבירות. זה הזמן להזכיר שהמראות בעזה ולבנון, הם לא מראות ההרס היחידים בשכונה, והיקפם אינו ההרס הגדול שנעשה בשכונה.
לאחר הפלת משטר אסד ותפיסת השלטון בסוריה ע”י קואליציות ארגונים אסלאמיסטיים בראשותו של אל-ג’ולאני, שהקים ממשלה שכל חבריה הם חברי ארגון היאת תחריר א-שאם, חוזרים לדבר גם על החורבן של מה שהיה פעם סוריה.
בסרטון המצורף בהודעה הבאה, תוכלו לראות את שרידי חורבות שכונת קאבון שבצפון מזרח דמשק, שלפני שצבא אסד, האיראנים, חיזבאללה והרוסים הפכו אותה לגל אבנים מאובק, הייתה אחת מ 15 הרשויות המוניציפליות שמרכיבות את דמשק, ותושבי השכונה לשעבר, מדברים על המתקפה ההרסנית של המשטר, האיראנים, חיזבאללה והרוסים, שהרסה את קאבון וגרמה לפחות לארבעת אלפי הרוגים.
לאחר שהיאת תחריר א-שאם השתלטו על קאבון, אסד וחבריו החליטו להחזיר את קאבון לידי המשטר, הקרבות על קאבון התרחשו מאמצע פברואר עד סוף מאי 2017, וכללו כתישה מאסיבית ע”י פגזי ארטילריה, רקטות מכל הסוגים וטילים, וכמובן הפצצה אווירית.
קרדיט: כורד פרס
אציין שעם תחילת ההפגזה, ומספר פעמים נוספות לאורך הלחימה, המשטר הציע לארגוני המורדים הסכם כניעה שנידחה על ידם, ולקראת סוף אפריל, גם החלו קרבות בין ארגוני מורדים שונים (כגון ג’יש אל-אסלאם שתקפו את תחריר א-שאם) ובסופו של דבר, נחתם הסכם בין הארגונים למשטר אסד, ורבים מחברי הארגונים עזבו עם בני משפחתם את קאבון והתפנו (באוטובוסים הירוקים המפורסמים) למחוז אידליב.
אזורים רבים בסוריה נראים כמו קאבון, ואם לא תפרוץ בסוריה החדשה מלחמת אזרחים חדשה של מאבקי כוח ושליטה בין ארגונים חמושים שונים, סביר להניח שבקרוב מאוד נראה מלחמה על חתימת חוזי שיקום ובניית סוריה החדשה בין מדינות וחברות מסחריות מהשכונה ומהעולם (ובהן נראה כמובן את קטר, טורקיה, סעודיה, האמירויות, סין, ומדינות אירופה) שיעדיפו לשכוח את עברם של חברי ממשלתו של אחמד א-שרע המוכר בכינויו אל-ג’ולאני, ואת מהותם של הארגונים האסלאמיסטים שתפסו את השלטון, ועל פי המסתמן מפרסומים שונים, הם בדרכם להקים בסוריה החדשה שלהם, מדינה / חליפות אסלאמית.
סורים רבים מקווים שסוריה לא תיכנס לסחרור הרסני של מלחמת אזרחים חדשה, ושיצליחו לבנות מחדש את מדינתם, ואפשר להצטרף לתקוותם.
במקביל אפשר גם לקוות שמדינות השכונה והעולם, לא ישכחו מי הם אותם חברי ארגונים שפשטו מדים ולבשו חליפות, לא ירוצו כאחוזי דיבוק לקראת גזירת קופוני הרווחים הכלכליים ממגה הפרויקטים של שיקום סוריה החדשה, וקופוני ההשפעה על המתרחש בשכונה ובאזור, ויבחנו את אל-ג’ולאני וממשלתו, לא על סמך דיבורים בראיונות לתקשורת העולמית שנוחים לאזנם של השומעים, הבטחות הנאמרות במתק שפתיים, וחיוכים חביבים, אלא על פי מעשיו ומעשיו ממשלתו בפועל, והאם סוריה החדשה באמת תהייה ארצם של כל הסורים, או שתהפוך למשהו שדומה למדינה האסלאמית של דאעש ו/או אפגניסטן של הטליבאן.
קרדיט: ערוץ הטלגרם מבט למזרח התיכון קרדיט לתמונות: ניו ערב