“סין מספקת לחות’ים טילים הפוגעים בישראל תמורת מעבר בטוח לאניות סוחר בים האדום”
ישראל האשימה את סין בכך שהיא מספקת למורדים החות’ים בתימן נשק מתקדם, בתמורה להבטחות למעבר בטוח של ספינות מסחריות סיניות בים האדום. המודיעין האמריקאי אף חשף שרשרת אספקה שהקימו החות’ים בסין לרכישת רכיבי טילים ומזל”טים.
משרד האוצר האמריקני הטיל סנקציות על חברות סיניות, כולל חברת Shenzhen Boyue Import and Export Company, שפעלה להקלת העברות אלו. האשמות אלו עוררו חששות לגבי היכולות הצבאיות המוגברות של החות’ים והאיומים הפוטנציאליים על היציבות האזורית.
כלי תקשורת ישראלים דיווחו כי מנהיגי החות’ים מתכננים לייצר מאות טילים מכונפים המסוגלים לפגוע במדינות המפרץ הערביות, תוך שימוש באותם רכיבים סיניים. וושינגטון העבירה שוב ושוב מידע זה לבייג’ין מאז ספטמבר, כולל רשימות מפורטות של חברות סיניות המעורבות במנגנון הנשק הזה.
מקור דיפלומטי גילה כי “בכירים החות’ים ביקרו בסין מספר פעמים בקיץ ובסתיו שעבר, אולי כדי לקיים פגישות עם פקידים בכירים במשטר”. לנוכח חוסר המעש של בייג’ין, ארה”ב מאיימת כעת לפעול במשותף עם ישראל כדי לנתק את רשתות הסחר הסיניות הללו מהמערכת הפיננסית העולמית.
גילוי זה מגיע כאשר החות’ים מבקשים לכפות שליטה קבועה על אחד מהנתיבים הימיים החשובים בעולם, תוך איום ישיר על הסחר הבינלאומי ועל היציבות האזורית.
החות’ים נהנים מתמיכה כספית וצבאית נרחבת מטהרן. החות’ים השתמשו זה מכבר בכטב”מים איראניים, סירות תופת בלתי מאוישות וטילים כדי לתקוף את המטרות שבחרו.
לאיראן ולסין יש יחסי שיתוף פעולה צבאיים וטכניים הדוקים. כדי להשיג נשק סיני, החות’ים לא בהכרח צריכים לתקשר ישירות עם בייג’ינג; הם יכולים לקבל את זה בקלות מבעלי בריתם האיראניים.
סין עדיין לא הגיבה על ההאשמות הללו. אבל בייג’ין אישרה בעבר שוב ושוב רשמית את מחויבותה למדיניות של ניטרליות במזרח התיכון.
קרדיט: ערביכ דפנס קרדיט לתמונות: צבא סין