בין הערכת יתר להזדמנות

מדד ה-S&P 500 ממשיך לשבור שיאים ולמשוך את תשומת הלב של המשקיעים ברחבי העולם. השאלה המרכזית העומדת על הפרק: האם המדד מתומחר ברמה שהיא מעבר לערך הכלכלי, או שמא העליות משקפות ציפיות צמיחה מוצדקות?

מצד אחד, עונת הדוחות האחרונה הציגה שיפור ברווחי החברות, ומהצד השני, מתגבשת דעה הגורסת כי תמחור המדד מגיע לרמות שאינן מגובות בנתונים כלכליים.

הנתונים מעונת הדוחות האחרונה משדרים יציבות, עם עלייה ממוצעת של 5.8% ברווחי החברות במדד, מה שמייצג צמיחה ברווחים רבעון חמישי ברציפות. אך כאשר מתעמקים בנתונים, עולה תמונה מעט מורכבת יותר.

חלק מהשיפורים ברווחים נבע מצעדי התייעלות ורכישה עצמית של מניות (Buybacks) ולא בהכרח מביקוש גובר או התרחבות שוקי היעד. סקטורים מסוימים, בעיקר טכנולוגיה ובריאות, נהנו מהשקעות משמעותיות ומחדשנות, אך בענפים מסורתיים יותר הצמיחה הייתה מתונה ולעיתים אף נעדרה.

עם זאת, צפי הצמיחה קדימה נותר חיובי, כאשר רק 61 מתוך 500 החברות במדד הציגו תחזית שלילית, המספר הנמוך ביותר מאז רבעון 4 של 2021.

 

אופטימיות מול פסימיות:

הגישה האופטימית מתמקדת בנתוני המאקרו ובמנועי הצמיחה ארוכי הטווח. עם נתונים שמצביעים על כלכלה חזקה וצמיחה טכנולוגית משמעותית, משקיעים מאמינים כי רמות התמחור הנוכחיות מוצדקות ואף עשויות להמשיך לעלות.

שוק המניות הציג ביצועים חיוביים במיוחד במהלך השנה האחרונה, כאשר ההתמתנות בקצב האינפלציה לאחר תקופה מאתגרת של עליות מחירים חדות, הובילו להורדות ריבית במהלך הפגישות האחרונות, והמשקיעים מצפים שהמגמה תימשך גם במהלך השנה הקרובה.

במקביל, נתוני המאקרו ממשיכים להיות חיוביים, ומשקפים “נחיתה רכה” דבר שהבנק הפדרלי בארה”ב התקשה לייצר בסבבי האינפלציה הקודמים שהובילו למיתון.

סקטור הטכנולוגיה, ובעיקר חברות מובילות בתחום הבינה המלאכותית, נתפסם כמנוע הצמיחה הן של החברות עצמם אך גם של הכלכלה, כאשר גוברות הציפיות שהשקעות בטכנולוגיות מתקדמות יובילו לעלייה בפרודוקטיביות ולהזדמנויות כלכליות חדשות.

בנוסף, חילוף המשמרות בבית הלבן מביא איתו תקווה להקלות רגולטוריות והפחתת המיסוי על החברות בארה”ב, דבר שתרם לסנטימנט החיובי ולעליות בשווקים.

התקופה האחרונה התבטאה בעלייה של תיאבון המשקיעים לסיכון, כאשר זרימת ההון אל נכסי הסיכון עלתה בצורה מהותית בחודשים האחרונים.

מול הגישה האופטימית הזו ניצבת הגישה הפסימית, הטוענת שהתמחור הנוכחי של המדד עולה על הערך הכלכלי שלו. בהסתכלות על מדד רווח לממוצע מחזורי מתואם שולי רווח (MAPE) נראה כי המדד נסחר ברמות שווי גבוהות מאלו של 2021.

בעוד השוק מתמחר המשך צעידה על “דרך המלך” עדיין נותרו סיכוני אינפלציה וסיכונים גיאופוליטיים שעלולים להתפתח ואינם מתומחרים במחירי המניות.

בשורה התחתונה, השוק נסחר כיום ברמות שיא, אך המציאות מורכבת יותר מנוסחאות שווי. בעוד שנתוני המאקרו החיוביים והצמיחה הטכנולוגית מספקים תמיכה לתמחור הנוכחי, המשקיעים יודעים ששוק ההון דינמי, דבר שמדגיש את הצורך לשמור על איזון בין סיכונים להזדמנויות.

4K | Wall Street Tour New York City (Narrated) South Street Seaport | USA
קרדיט: ערוץ הטלגרם תשואת יתר – וול סטריט     קרדיט לתמונות: