היכן מסתתרים המפקדים הבכירים במשטר אסד לאחר שברחו מדמשק?

בריחתו הפתאומית של בשאר אל-אסד מסוריה לרוסיה הובילה למצב של בלבול בין בכירי שירותי הביטחון שלו לבין הממסד הצבאי המזוהה עם צבאו, מה שגרם להם לקבל החלטות מהירות במסגרת האפשרויות הקיימות לשמירה על ביטחונם, במקביל, עם הגעת הפלגים של מבצע “הרתעת התוקפנות ” לבירה דמשק ב-7 בינואר. הראשון בדצמבר הקרוב.

 

מקורות ביטחוניים דיווחו לאתר “סוריה טי וי” כי אסד לא הודיע ​​לבכירי כוחות הביטחון המקורבים לו על כוונתו להימלט, לרבות האלוף כיפאח מילחם, ראש שרותי הביטחון הלאומי, שכן מנהיגים אלו ניסו לתקשר עמו כאשר הפלגים. נכנסו לדמשק, אך לא הצליחו להגיע אליו.

לטענת המקורות, בכירים רבים משרותי הביטחון, כמו כיפאח מלחם וחוסאם לוקה, ומפקדים בכירים אחרים בצבא, העדיפו לברוח ללבנון ברגע שנודע להם על התמוטטות צבא סוריה, תוך הסתמכות על יחסיהם עם חלק מהלבנונים. רשויות הביטחון ושארית ההשפעה של חיזבאללה הלבנוני.

לא מן הנמנע שדמויות ביטחוניות יישארו משפיעות בשטח לבנון, במיוחד לאור נטייה רוסית להגביר את השפעתה באמצעות הקמת חברות אבטחה. לכן, דמויות אלו עשויות למלא תפקידים לטובת רוסיה, ובמקביל ישמרו על נוכחותם ליד סוריה.

 

פונים לגנרל חפטר

לאתר סוריה טי וי נודע ממקורות ביטחוניים בממשלה הלאומית הלובית כי עשרות קצינים מהמשמר הרפובליקאי, דיוויזיה 4 ודיוויזיה 25, כולל מפקד הדיוויזיה, האלוף סוהיל אל-חסן, הגיעו ב-8 בדצמבר לבסיס בנינה במזרח לוב, שנמצאת בשליטת כוחותיו של ח’ליפה חפטר. בבסיס מוצבים מטוסים רוסיים וכוח מהקורפוס האפריקאי של משרד ההגנה הרוסי . הם הגיעו על סיפון מטוס רוסי שהמריא מבסיס חמיימים באזור הכפרי של לטקיה בצפון מערב המדינה.

לטענת המקורות, בסיס זה היווה במהלך השנים האחרונות מחנה אימונים לכוחות מדיוויזיה 25, ונקודת מוצא עבורם לעבר אפריקה ואוקראינה לתמיכה במשימות הכוחות הרוסיים.

המקורות מצביעים על כך שרוסיה תמשיך להסתמך על קצינים אלה במשימות בתוך לוב או אפריקה, במיוחד מכיוון שכוחותיו של חפטר זקוקים ליותר אימונים וארגון, ומוסקבה זקוקה לאלמנט האנושי כדי להשלים את בניית הקורפוס האפריקאי, שהחליף את חברת ווגנר לאחר חיסול מנהיגה.

עוד לפני נפילת משטר אסד, יועצו של הנשיא לענייני ביטחון, האלוף עלי ממלוק, קיבל על עצמו את משימת התיאום בין צבא סוריה לכוחות חפטר, בהזמנת רוסיה ישירות. תיאום זה העניק לממלוק פריבילגיות נוספות, מה שהוביל לעתים למתח ביחסיו עם אסד. ממלוק השתקע לתקופה מסוימת בלוב באמצע השנה הזו, לפני שחזר שוב לסוריה. ככל הנראה, ממלוק נמצא כעת בבגדד, וינוע בינה לבין בנגזי.

קרדיט: סוריה טי וי    קרדיט לתמונות: סאנ”א