פריצת דרך? סין פיתחה טכנולוגיית מכ”מ המסוגל לאתר צוללות מאות מטרים מתחת לים
מדענים סינים פיתחו טכנולוגיית מכ”ם חדשנית המסוגלת לפלוט גלים אלקטרומגנטיים במהירויות הקרובות למהירות האור, ומאפשרת זיהוי צוללות בעומק הים. טכנולוגיה זו מסתמכת על שימוש מתקדם באפקט הדופלר ובסינתזת מיקרוגל עתירת אנרגיה, והיא פורטה במחקר שפורסם ב-28 בנובמבר 2024 בכתב העת האקדמי הסיני Modern Radar.
צוות המחקר, בראשות לי דאוג’ינג ממעבדת הפיתוח הלאומית להדמיית מיקרוגל של האקדמיה הסינית למדעים, הוביל את התכנון של מקור פליטת רדיו היפותטי בשמיים. מקור זה בתנועה מתמדת יוצר גלים אלקטרומגנטיים בתדר נמוך במיוחד (ELF) שיכולים לחדור למי ים כדי לזהות צוללות בעומקים של עד מאות מטרים מתחת לפני הים. לאותות ELF יש אורך גל העולה על 100 מטר, מה שהופך אותם ליעילים בזיהוי צוללות באמצעות האינטראקציה שלהם עם הסביבה המימית.
לדברי החוקרים, טכנולוגיה זו יכולה לזהות צוללות גרעיניות, למשל, באמצעות אותות ELF של 100 הרץ, המציגים חתך מכ”ם של עד 88 מ”ר, מה שמאפשר לקבוע את מיקומן באמצעות גלאים מגנטיים סטנדרטיים. גלאים קומפקטיים, הניתנים להתקנה על רחפנים, מאפשרים כיסוי שטח נרחב על מנת לגלות צוללות באופן מדויק על פני שטחים נרחבים.
מלבד תפקידה באיתור צוללות, טכנולוגיה זו מאפשרת יישומים נוספים כגון תקשורת בין ספינות שטח וצוללות למרחקים של עד 6,000 ק”מ. לאחר הצלחת ניסויים קרקעיים, הצוות מתכנן לפתח טכנולוגיה זו עוד יותר כדי לשפר את היישום המעשי שלה.
קרדיט: ערביכ דפנס קרדיט לתמונה: AI