אסד מדבר לראשונה על שעותיו האחרונות בסוריה וכיצד עזב
נשיא סוריה לשעבר, בשאר אל-אסד, אמר בהצהרותיו הראשונות מאז נפילת משטרו, כי הוא לא עזב את סוריה באופן מתוכנן, ו”לא ביקש מקלט” ברוסיה.
בהצהרה שפורסמה בחשבון נשיאות הרפובליקה, ומיוחסת לאסד, שנמלט לסוריה בזמן שכוחות האופוזיציה התקדמו ונכנסו לדמשק ב-8 בדצמבר.
במבוא להצהרה נכתב: “לאחר מספר ניסיונות כושלים לפרסם הצהרה זו באמצעות מדיה ערבית וזרה, השיטה הזמינה היחידה הייתה לפרסם אותה בפלטפורמות המדיה החברתית של נשיאות הרפובליקה לשעבר”.
ראש המשטר הסורי לשעבר הפתיע את העולם עם בריחתו המהירה לרוסיה, כשסיעות האופוזיציה החמושות שולטות במושכות השלטון. לאחר ספקולציות לגבי גורלו במשך מספר שעות בעקבות שליטת האופוזיציה בדמשק, מוסקבה אישרה רשמית כי העניקה לאסד מקלט הומניטרי.
אסד אמר: “לא עזבתי את הארץ באופן מתוכנן כפי שעלה בשמועות, וגם לא עזבתי בשעות האחרונות של הקרבות”, וציין כי הוא נשאר בדמשק “בעקבות אחריותו עד שעות מוקדמות של יום ראשון בבוקר.”
הוא הוסיף: “עם התרחבות הטרור בתוך דמשק, עברתי, בתיאום עם חברים רוסים, ללטקיה כדי לעקוב אחר פעולות האיבה שם, ולאחר שעברתי לחמיימים, התברר שהכוחות נסוגו מכל קווי החזית ועמדות הצבא האחרונות נפלו”, כדבריו.
קרדיט: אינסטגרם
הוא המשיך, “עם ההידרדרות המצב בשטח באותו אזור והסלמה של המתקפה על הבסיס הרוסי עצמו באמצעות מל”טים, ולאור חוסר האפשרות לעזוב את הבסיס לכל כיוון, ביקשה מוסקבה מפיקוד הבסיס לעבוד על פינוי מיידי לרוסיה ביום ראשון בערב, כלומר למחרת נפילת דמשק”, נפילת האתרים הצבאיים האחרונים והשיתוק שלאחר מכן של שאר מוסדות המדינה”.
הוא סבר כי “באותם אירועים, לא הוא ולא אף גורם העלו את נושא המקלט או ההתפטרות, והאופציה שהוצגה הייתה להמשיך בלחימה”.
לאחר בריחתו הופץ סרטון של אסד בפלטפורמות המדיה החברתית, כולל הצהרות שהשמיע כשנה לאחר פרוץ תנועת המחאה ב-2011, בהן הוא מנסה להגדיר את “הבוגד” שעוזב את ארצו באמצע משבר, שרבים ראו בו נבואה עצמית שהתגשמה מאוחר יותר.
אל-אסד הוסיף בהצהרתו החדשה: “בהקשר זה, אני מאשר שמי שסירב, מהיום הראשון של המלחמה, לסחור בהצלת ארצו תמורת הצלתו האישית, או להתמקח על חשבון עמו עם הצעות שונות ופיתויים, הוא אותו אחד שעמד עם קציני וחיילי צבאו על קווי האש הראשונים .
פלגים חמושים בראשות היאת תחריר א-שאם (שסווג כארגון טרור בארצות הברית) ובראשם אחמד א-שרעא (אבו מוחמד אל-ג’ולאני), הצליחו לתפוס את השלטון בסוריה ולסיים 5 עשורים של שלטון משפחת אסד.
לאחר נפילת שלטונו של אסד ועזיבתו את דמשק, החלו פעילים ועורכי דין ב”מסע מפרך” לחיפוש אחר העושר העצום שלדעתם נצבר על ידי משפחת אל-אסד ובעלי בריתה במהלך מחצית המאה מאז עליית חאפז אל-אסד לשלטון ב-1970.
קרדיטL אלחורה קרדיט לתמונות: