מקורות: טראמפ שוקל פתרון צבאי, ביחד עם ישראל או לבד, כדי למנוע מאיראן לייצר פצצה גרעינית
הנשיא הנבחר דונלד טראמפ שוקל אפשרויות למנוע מאיראן את היכולת לבנות נשק גרעיני, כולל אפשרות של הפעלת תקיפות מנע אוויריות, מהלך שישבור את המדיניות ארוכת השנים של בלימת טהרן באמצעות דיפלומטיה וסנקציות.
לפי דיווח שפרסם הוול סטריט ג’ורנל, האפשרות של תקיפה צבאית נגד מתקני גרעין נמצאת כרע בבדיקה רצינית יותר של כמה מחברי צוות המעבר שלו, השוקלים את האופציה לאחר נפילת משטרו של הנשיא בשאר אל-אסד – בעלת ברית של טהראן – בסוריה, ועתיד הכוחות האמריקאיים באזור והשמדת מיליציות הפרוקסי של המשטר, חיזבאללה וחמאס.
בכירי המימשל החדש אמרו כי מעמדה האזורי החלש של איראן והגילויים האחרונים על עסקי הגרעין המתפתחים של טהראן עוררו דיונים פנימיים רגישים. עם זאת, כל הדיונים בנושא זה עדיין בשלבים מוקדמים, לפי העיתון האמריקאי “וול סטריט ג’ורנל”.
בשיחות האחרונות אמר טראמפ לראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו כי הוא מודאג מפריצת דרך גרעינית איראנית במהלך ממשלו, כך אמרו שני מקורות הבקיאים בשיחות, שהוסיפו שהוא בוחן הצעות למניעת התפתחות זאת.
הנשיא הנבחר רוצה תוכניות שלא יגררו למלחמה חדשה, במיוחד כזו שעלולה למשוך את צבא ארה”ב למלחמה, שכן לתקיפות על מתקני גרעין בטהרן יש פוטנציאל להעמיד את ארצות הברית ואיראן על מסלול התנגשות.
לאיראן יש מספיק אורניום מועשר מאוד כדי לבנות ארבע פצצות גרעיניות, מה שהופך אותה למדינה היחידה ללא נשק גרעיני שמייצרת 60% מהחומר הבקיע. ההערכה היא כי ייקח רק כמה ימים להמיר את המאגר הזה לדלק גרעיני ברמת נשק.גורמים אמריקאים אמרו בעבר כי לאיראן ייקח מספר חודשים לייצר נשק גרעיני.
קרדיט: דובר צה”ל
צוות המעבר של הנשיא הנבחר מתכנן את מה שהוא מכנה אסטרטגיית “לחץ מרבי 2.0” נגד המשטר, שזה המשך לגישתו בקדנציה הראשונה שהתמקדה בסנקציות כלכליות קשות, אמרו אנשים שמכירים את התכנון.
הפעם, הנשיא הנבחר ועוזריו מגבשים צעדים צבאיים שיכולים להיות מכריעים בקמפיין האנטי-טהרן שלה יחד עם סנקציות כספיות מחמירות. ארבעה אנשים שמכירים את התכנון אמרו ששתי אפשרויות רחבות עלו בדיונים, כולל בכמה שיחות עם טראמפ.
נתיב אחד שתואר על ידי שני אנשים שמכירים את התוכנית, יכלול הגברת הלחץ הצבאי על ידי שליחת חיילים, מטוסי קרב וספינות אמריקאיות נוספים למזרח התיכון. ארה”ב יכולה גם למכור לישראל נשק מתקדם, כמו פצצות חודרות בונקרים, מה שיגביר את הכוח ההתקפי שלה לפעולה נגד מתקני גרעין איראניים.
חוזרים לתקופת האבן:
קרדיט: סאיר סביל
איום הכוח הצבאי, במיוחד אם הוא משולב עם סנקציות שהוטלו על ידי ארה”ב המאפשרות לפגוע בכלכלה האיראנית, עשוי לשכנע את טהראן שאין ברירה אלא לפתור את המשבר באופן דיפלומטי.
הדרך האלטרנטיבית היא לנסות להשתמש באיום של כוח צבאי, במיוחד אם הוא משולב עם סנקציות שמטילה ארצות הברית, כדי לדחוף את טהראן לקבל החלטה דיפלומטית. זו האסטרטגיה שבה השתמש טראמפ מול צפון קוריאה בקדנציה הראשונה שלו, למרות שהדיפלומטיה בסופו של דבר נכשלה.
לא ברור באיזו אפשרות יבחר טראמפ, שדיבר על הימנעות ממלחמת העולם השלישית ותיווך בעסקאות עם טהראן. בעוד שטראמפ התעקש שהוא מבקש להימנע מהסלמה מסיבית במזרח התיכון, הוא אמר למגזין טיים בראיון שפורסם ביום חמישי כי יש סיכוי שארצות הברית תוכל לצאת למלחמה עם איראן, בין השאר בגלל שטהראן קשרה קשר להתנקשות בחייו.
“הכל יכול לקרות”, אמר, “זה מצב מאוד הפכפך”. עוזריו של טראמפ והמקורבים לו התומכים באופציות צבאיות לכהונתו השנייה אמרו כי הרעיון המרכזי יהיה תמיכה במתקפות ישראליות על מתקני גרעין איראניים כמו נתנז, פורדו ואיספהאן, ואף בהשתתפות אמריקאית במבצע.
גורמים ישראלים רבים בהווה ובעבר אומרים כי יש ספקות גדולים לגבי מידת הצלחתה של ישראל לצאת במתקפה חד-צדדית על מתקני גרעין איראניים, במיוחד שחלקם קבורים עמוק באדמה.
קרדיט: אלערבייה קרדיט לתמונות:רשתות חברתיות