בלומברג: כך הוברח הנשיא אסד מסוריה

אתמול, רביעי, סיפקה סוכנות בלומברג האמריקאית הסבר על המהלכים של רוסיה להציל את בעל בריתה, בשאר אל-אסד, בטרם הופל משטרו ביום ראשון, 8 בדצמבר 2024, תוך שהיא מציינת כי הקרמלין החל במלאכת ההצלה של אסד לאחר שלא ניתן כבר מה לעשות על מנת להציל את משטרו. 

הסוכנות אמרה, בציטוט מקור המקורב לקרמלין שמכיר את המצב, כי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין דורש לדעת מדוע שירותי הביון הרוסיים לא גילו את האיום הגובר על שלטונו של אסד עד שהיה מאוחר מדי.

 שלושה אנשים בקיאים בסיטואציה, שביקשו לא לחשוף את זהותם, ציינו מצידם כי רוסיה שכנעה את אסד כי יפסיד בקרב, והציעה לו ולמשפחתו מעבר בטוח אם יעזוב מיד. שני מקורות ציינו כי סוכני מודיעין רוסים ארגנו את הבריחה והעבירו את נשיא המשטר המודח באוויר דרך בסיס האוויר של רוסיה , חמיימים, בסוריה. אחד המקורות אמר שהמשדר של המטוס היה כבוי כדי להימנע ממעקב.

בסוכנות הסבירו כי דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב לא הגיב מיד לבקשת תגובה, בעוד שפוטין עדיין לא התבטא בפומבי על נפילת המשטר הסורי. בהקשר זה תיאר רוסלן פוחוב, ראש המרכז לניתוח אסטרטגיות וטכנולוגיות במוסקבה, מרכז מחקר המתמחה בנושאי הגנה וביטחון, את מה שקרה כניסיון להגביל את הנזק.

הוא ציין כי זה מאוד הגיוני שרוסיה תבקש מאסד להיכנע, “מכיוון שהיא רוצה להימנע ממרחץ דמים שבו אסד יסבול את אותו גורל כמו מנהיג לוב המנוח מועמר קדאפי, או גורלו של נשיא עיראק לשעבר סדאם חוסיין. שהוצא להורג בתלייה ב-2006 לאחר משפטו”.

 

בהקשר זה דיווח העיתון הבריטי “טיימס” כי משפחת אסד עשויה לבלות לפחות חלק מזמנה במגדלים זוהרים בעיר מוסקבה, רובע עסקים הממוקם ממערב לבירת רוסיה, בו המשפחה  מחזיקה עד 20 דירות.

סגן שר החוץ הרוסי, סרגיי ריאבקוב, אמר לחדשות NBC, בראיון ששודר שלשום, יום שלישי, כי רוסיה העבירה את ראש המשטר המודח למוסקבה בצורה בטוחה מאוד לאחר שהופל מכסאו בהתקפת ברק ששיגרו כוחות האופוזיציה. הקרמלין אמר ביום שני כי הנשיא ולדימיר פוטין קיבל החלטה להעניק לאסד מקלט ברוסיה.

“הוא בטוח, וזה מראה שרוסיה פועלת כנדרש במצב חריג שכזה”, אמר ריאבקוב ל-NBC, על פי תמליל שפורסם באתר האינטרנט של הרשת. הוא הוסיף כי לא יסביר “מה קרה וכיצד העניין נפתר”. כשנשאל אם מוסקבה תסגיר את אסד לעמוד לדין, אמר ריאבקוב: “רוסיה אינה צד להסכם שהקים את בית הדין הפלילי הבינלאומי”.

 

בהצהרה ביום רביעי, 11 בדצמבר, קראה הרשת הסורית לזכויות אדם לרוסיה לשקול מחדש את ההחלטה להעניק מקלט לבשאר אל-אסד, מאחר שהיא מתנגשת עם התחייבויות בינלאומיות הקשורות להטלת אחריות על מבצעי פשעים נגד האנושות, והדגישה כי צריך לנקוט באמצעים כדי למסור את בשאר אל-אסד לרשויות הסוריות החדשות כדי לקיים עבורו משפט הוגן בסוריה.

הרשת הפנתה את מכתבה לאומות המאוחדות ולקהילה הבינלאומית, להפעיל לחץ על רוסיה למלא את חובותיה המשפטיות והמוסריות, ולמנוע ממנה להשתמש במקלט הומניטרי ככיסוי פוליטי לפושעי מלחמה.

ברשת הסבירו כי ביום ראשון, 8 בדצמבר 2024, דיווח ערוץ 1 הרוסי, תוך ציטוט של הקרמלין, כי נשיא סוריה המודח בשאר אל-אסד הגיע עם משפחתו למוסקבה. דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב הודיע ​​כי הנשיא ולדימיר פוטין החליט להעניק לאסד ולמשפחתו מקלט ברוסיה “מסיבות הומניטריות”. עם זאת, נראה כי החלטה זו מבוססת על שיקולים פוליטיים גרידא ואינה עולה בקנה אחד עם אמות המידה המשפטיות הבינלאומיות.

הוא הצביע על כך ש”בשאר אל-אסד” ביצע פשעים נגד האנושות ופשעי מלחמה נגד העם הסורי, ולפי המאגר של הרשת הסורית לזכויות אדם, הוא מואשם בהריגת לפחות 202,000 אזרחים סורים, בהם 15,000 אותם הוא הרג בעינויים, והיעלמותם של 96,000 אחרים, ועקירה בכפייה של כמעט 13 מיליון אזרחים סורים, והפרות מחרידות אחרות, כולל שימוש בנשק כימי.

 

אי כשירות של מבצעי פשעים למקלט הומניטרי על פי החוק הבינלאומי:

לפי החוק הבינלאומי, אנשים המואשמים בפשעים נגד האנושות או בפשעי מלחמה אינם זכאים למקלט הומניטרי. אמנת הפליטים משנת 1951, בסעיף 1, פסקה ו’, קובעת שאנשים אינם נכללים בהגנה על פליטים אם יש “סיבות רציניות להאמין” שהם ביצעו פשעים נגד השלום, פשעי מלחמה או פשעים נגד האנושות כפי שנקבע במכשירים בינלאומיים.

הרשת הסבירה שלמרות שאנשים המכוסים בסעיף 1, סעיף ו’, אינם נכללים בקבלת מעמד פליט, אסור להחזירם למדינה שבה הם עומדים בפני סיכון ממשי של עינויים או הפרות גסות אחרות של זכויות אדם. במקרים אלה, מדינות עשויות להציע צורות זמניות או מוגבלות של הגנה מבלי להעניק מעמד פליט מלא.

היא ציינה כי אם רוסיה תחליט להסגיר את בשאר אל-אסד לסוריה, הדבר יחייב את הרשות השלטת בסוריה להבטיח שיינתן לו משפט הוגן ולוודא שלא יזכה לעינויים או ליחס קשה.

קרדיט: בלאדי ניוז    קרדיט לתמונות: