שיקום ביום שאחרי – מרוויחים ומפסידים
התהליכים המהירים שמתרחשים בשכונה המזרח תיכונית משנים את פני האזור בקצב מסחרר, ולאף אחד לא באמת ברור איך הם יתפתחו ולאיזה כיוון ימשכו הגורמים המעורבים את האירועים, ומתי (אם בכלל) תשקוט הארץ לארבעים יום, שלא לדבר על ארבעים שנה.
עד לפני ה 7 באוקטובר, לכולם היה ברור שעזה נמצאת תחת שלטון חמאס, הנהנה מתמיכה איראנית, ולבנון נמצאת הלכה למעשה תחת שלטון חיזב-זבאללה שמהווה שלוחה איראנית, ורוב שטח מה שפעם היה סוריה נמצא תחת שלטון משטר אסד, שהפך להיות בובה איראנית.
בתקווה לשקט שיגיע לאחר שוך האש והקרבות, כולם מדברים על היום שאחרי המלחמה / חמאס ועל שיקום עזה, ועל היום שאחרי המלחמה / חיזב-זבאללה ושיקום לבנון, ובקרוב שוב יחלו דיבורים על היום שאחרי המלחמה / אסד ושיקום סוריה.
אף אחד לא באמת יודע מתי יגיעו הימים שאחרי, ורבים משערים שיתחוללו מלחמות פנימיות מדממות על שליטה בעזה / לבנון / מה שפעם הייתה סוריה, המלוות בתמונות המוכרות מאזורי המלחמה בשכונה המזרח תיכונית. ואזכיר שלמאבקי השליטה ולמלחמות הפנימיות אין כל קשר לישראל, כמו שאין קשר לישראל למלחמות בין השיעים לסונים.
אף אחד גם לא יודע מה תעשה איראן, המפסידה הגדולה לתמורות להן אנו עדים, בניסיון לשנות את המגמות והתהליכים שהרסו למשטר המולות השקעה של עשרות שנים והשקעה של עשרות / מאות מיליארדי דולרים בייצוא המהפכה האסלאמית, ואם בכלל איראן תצליח לעשות משהו שיציל את ההשקעה האדירה (שבאה על חשבון הציבור האיראני), ואפשר רק לקוות שנראה בקרוב גם את קריסת משטר המולות של הרפובליקה האסלאמית של איראן והחלפתו במשטר נבחר של האיראנים, שבמקום לייצא נפט למימון המהפכה וטרור, ישתמשו בהכנסות היצוא האיראני לטובת מימון פיתוח התשתיות האזרחיות המוזנחות של איראן.
אבל לכולם ברור שאם וכאשר יגיע היום שאחרי, זהות הזוכים בחוזי השיקום, תהייה תלויה בזהות הזוכה במלחמות השליטה המקומיות, ולכולם ברור שהשיקום לא רק שווה הרבה כסף, אלא גם פתח להשפעה.
סביר מאוד להניח שאיראן ורוסיה יהיו המפסידות הגדולות מקריסת משטר אסד, ושל השיקום העתידי של חורבות מה שפעם הייתה סוריה. וסביר שנראה את ערב הסעודית, איחוד האמירויות הערביות ואת קטר, זוכות בנתח יפה של חוזי השיקום העתידי, וסביר מאוד להניח שהמרוויחה הגדולה שתזכה בנתח משמעותי תהייה טורקיה של הסולטאן ארדואן, שינסה לזכות בתואר של בונה ומשקם סוריה, ולא להסתפק בבניית בתים בחלק קטן מסוריה, עבור הסונים שאותם הביא לשנות את הדמוגרפיה ולתפוס את השטח, באזורים מהם גירש את הכורדים.
במאי 2020 סיפרתי לכם על שהחל שיקום אזורים בהם משטר אסד החזיר את השליטה, ועל המאבק בין איראן לרוסיה על חוזי שיקום ופיתוח תשתיות, והראיתי לכם מספר תמונות וסרטונים על שיקום סוריה, וחודש וחצי לאחר מכן סיפרתי לכם על משלוח רוסי של משאיות מערבלי בטון שהתקבל בסוריה בטקס חגיגי.
סביר מאוד שביום שאחרי המלחמה / אסד בסוריה, ולאחר שיתייצב השלטון של מי שזה לא יהיה, בין אם בעתיד סוריה תהייה מחולקת לאזורי שליטה נפרדים או מעין מדינה – קונפדרציה של אזורים אוטונומיים, או מדינה אחת “מאוחדת” תחת שלטון דיקטטורי עריץ של גורם זה או אחר, נראה התחלה של שיקום הריסות סוריה וזרימת חברות בינוי ותשתיות מכל הסוגים מכל האזור והעולם.
סביר להניח ששוב נראה במתחם התערוכות של דמשק, תערוכת בנייה בינ”ל נוצצת, בהשתתפות חברות ממדינות האזור והעולם, כפי שראינו שהיה בתערוכת BUILDEX ביוני 2023 (כדוגמת זו שהזכרתי כשסיפרתי לכם על קצר בתקשורת סורית – איראנית, בנוגע לחריקות בתהליך הבנייה של סוריה איראנית) וסביר להניח שחלק נכבד ממשתתפות התערוכה העתידית יזכו בחוזים שמנים.
בהחלט ייתכן שחלק מהתבטאויות מנהיגי מדינה זו או אחרת בנוגע לתהליכים המתרחשים בעזה / לבנון / סוריה, והפסקות אש במלחמות המתנהלות ומחריבות אותן, קשורים בהבטחות שקיבלו אותם מנהיגי מדינות, ממנהיגי אלו ואחרים באזורי הסכסוך המדוברים ובחוזים שהם מבקשים / דורשים שחברות ממדינתם יחתמו מול המנהיגים המקומיים ביום שאחרי או כבר עכשיו (ולא מדובר רק בנשיא צרפת…) וייתכן שחלק מהלחץ (בעיקר או רק על ישראל) של מנהיגים אלה ואחרים להגיע כמה שיותר מהר ליום שאחרי, נובע מהרצון שלהם לעזור לכלכלה המקרטעת של ארצם.
יהיה מעניין לראות לא רק את התפתחות האירועים והשינויים המהירים ובעלי המשמעות האזורית והגלובלית שלהם אנו עדים, אלא גם את התבטאויות מנהיגי מדינות האזור ומדינות אחרות בעולם על המתרחש ועל העתיד הצפוי לעזה / לבנון / סוריה, ולא פחות מעניין יהיה לראות בעתיד הלא כל כך רחוק, את מי יהיו הזוכות הגדולות בחוזי שיקום ופיתוח.
קרדיט: ערוץ הטלגרם מבט למזרח התיכון קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות