בכיר בצבא הבריטי: ישראל השמידה כמעט את כל ההגנה האווירית של איראן

הרמטכ”ל הבריטי אומר כי ישראל “הרסה כמעט את כל” מערכת ההגנה האווירית של הרפובליקה האסלאמית בהתקפת התגמול שלה על איראן, שהתבצעה ע”י מטוסי F-35.

בנאום ב”מכון המלכותי לשירותים צבאיים” בלונדון ביום רביעי, 4 בדצמבר, הוסיף אדמירל טוני רדאקין כי ישראל השמידה את כושר ייצור הטילים הבליסטיים של איראן לשנה הבאה בפעולות האחרונות באיראן.

בנימין נתניהו, ראש ממשלת ישראל, בנאום בכנסת לפני שבועיים בהתייחסו לתוצאות פעולות ארצו באיראן, אמר כי ארבע מערכות הגנה אווירית, אתר לייצור דלק מוצק לטילים בליסטיים ו”חלק מסוים של תוכנית הגרעין של איראן” הותקפו ונגרם להם נזק.

 

דבריו של אדמירל רדאקין הם הערות ראשונות של גורם צבאי בכיר במערב המאששים את הצהרות ראש הממשלה ואת דיווחי הצבא הישראלי.

לפי Business Insider, הרמטכ”ל של הכוחות המזוינים הבריטיים הוא גם הפקיד הצבאי הבכיר הראשון במערב שאישר את השימוש של ישראל בכלי טיס מהדור החמישי במבצעים נגד איראן.

שישה שבועות לאחר מכן, איראן לא פרסמה דו”ח ברור על השלכות הפעולה של ישראל ורק הבטיחה תגמול.

 

אדמירל רדאקין אמר כי ישראל השתמשה ביותר מ-100 מטוסי קרב במבצע הזה. הוא לא הזכיר את סוג החימוש, אבל התקשורת הישראלית תיארה אותה כפצצות כבדות מדגמים שונים.

לדברי הרמטכ”ל הבריטי, מטוסים ישראלים “הרסו כמעט את כל מערכת ההגנה האווירית האיראנית בגל הראשון מבלי להיכנס לרדיוס של 100 מייל מהמטרות המיועדות”.

קרדיט: דובר צהל

 

ישראל הודיעה כי באותו מבצע פעלו מטוסי הקרב בשלושה גלים; בגל הראשון השמידו את מערכת ההגנה האווירית של איראן, ואז בשני הגלים הבאים הפציצו את המטרות שנבחרו. התקשורת הישראלית הזכירה שחיל האוויר של ארצם פעל נגד 20 עד 23 אתרים ספציפיים באזורים שונים של איראן.

ישראל, לעומת זאת, שמרה במתכוון את עובדת כניסת מטוסי הקרב בפועל למרחב האווירי של איראן בעמימות; לא מאשרת ולא מכחישה.

הצהרותיו של אדמירל רדאקין הן כנראה במובן שלאחר גל התקיפות הראשון והצלחת ישראל להרוס את מערכות ההגנה האווירית של איראן, ייתכן שמטוסי קרב ישראלים נכנסו לשמי איראן כדי להפציץ את המטרות שנקבעו.

 

המערכות ההרוסות היו כולן מסוג S-300 רוסיות. גורם צבאי ישראלי בכיר אמר כי השמדת המערכות הללו גרם לשערורייה גם אצל הרוסים משום שאף מדינה אחרת בעולם לא תגלה עניין ברכישת מערכת זו.

לדברי הרמטכ”ל של הצבא הבריטי, ישראל השמידה את יכולתה של איראן לייצר טילים בליסטיים למשך שנה וטהראן התמודדה עם “בלבול אסטרטגי” בתגובתה.

לדבריו, ישראל הפגינה את “כוחו” של מטוס הקרב החמקן F-35 עם “תקיפה מצוינת (מבוססת על) מודיעין מעולה”.

אדמירל רדאקין הוסיף כי סוג זה של מבצעים ישראליים המחיש גם את “היתרון הבלתי פרופורציונלי של שיטות הלחימה המודרניות”.

הוא גם אמר שהעולם עומד על סף “העידן הגרעיני השלישי”, שמוגדר לא על ידי הרתעה או פירוק נשק, אלא על ידי “התפשטות של כלי נשק וטכנולוגיות שהם טרנספורמטיביים”.

קרדיט: תסנים

 

ישראל הודיעה על שימוש מבצעי במטוסי קרב F-35 לפני שש שנים, ועד כה פעלו כמה טייסות מהם, כולל במלחמה בתוכנית הגרעין של איראן. ישראל קנתה מטוסי קרב דומים מאמריקה כדי להגדיל את מספר הטייסות של מטוסי קרב מסוג זה ולהביאם ל-70 מטוסים.

במשך שנים התאמנו טייסים ישראלים למבצעים באיראן בשמי מדינות כמו קפריסין, יוון ואיטליה.

לאחר המבצע ב-5 בנובמבר, בנימין נתניהו חזר מספר פעמים על כך שהמטרה העיקרית של ארצו היא למנוע מאיראן להשיג תוכנית גרעין לאחר שהנחית מכות קשות על קבוצות פרוקסי איראניות באזור ב-14 החודשים האחרונים. חיל האוויר הישראלי הודיע ​​כי הוא מוכן לבצע כל משימה עתידית מממשלת ישראל.

 

כלי תקשורת במערב תיארו את הצהרותיו של הרמטכ”ל של הכוחות המזוינים הבריטיים על הכוח הצבאי הגבוה של מטוסי הקרב F-35 כתגובה להצהרותיו של אילון מאסק.

אילון מאסק, הבעלים של חברות טסלה ו-SpaceX ויועץ בכיר לדונלד טראמפ, שמונה על ידי הנשיא הנבחר יחד עם יזם מפורסם נוסף לנהל סוכנות חדשה להגברת היעילות והפחתת העלויות של הממשל הפדרלי בארה”ב, למד לאחרונה כמה פרויקטי נשק של הפנטגון וכתוצאה מכך מתח ביקורת על הדור החמישי של מטוסי הקרב.

 

הוא כתב ברשת החברתית X, שבבעלותו, שמטוסי קרב מאוישים זה עניין מיושן שמסכנת רק טייסים. הוא הזכיר במיוחד את ה-F-35, שיוצרו על ידי המפעלים של חברת לוקהיד מרטין האמריקאית, וכינה את התומכים בייצור מטוסי הקרב הללו “אידיוטים”. 

הרמטכ”ל של הצבא הבריטי, בנאומו ביום רביעי בלונדון, ככל הנראה בתגובה מרומזת להצהרותיו של אילון מאסק, אמר כי במבצע הישראלי באמצעות מטוסי הקרב הנ”ל, כל המטוסים והטייסים השלימו את משימותיהם בשלום.

תמונה של תערוכת הקבע של "היכולות" של חיל האוויר של משמרות המהפכה האסלאמית האיראנית

קרדיט: רדיו פרדה     קרדיט לתמונות: תסנים