רוסיה מפנה כוחות וציוד לא חשובים אל מחוץ לסוריה מחשש מהמורדים. מה קורה?
הדיווחים על תנועות צבא רוסיות בסוריה עולים בקנה אחד עם ההתקדמות כוחות האופוזיציה הלוחמים נגד כוחותיו של בשאר אל-אסד, בעל ברית של מוסקבה שתמכה בו במשך כעשר שנים.
מהי מפת הנוכחות הצבאית הרוסית בסוריה? מה חושפים המהלכים שהוכרזו, אם הם נכונים?
תנועות אלו, אשר דווחו על ידי המכון לחקר המלחמה בוושינגטון, ולא אושרו על ידי מקורות רשמיים, מתייחסות לצי שלה בבסיס טרטוס, שכן תמונות לוויין חשפו כי רוסיה הוציאה משם את כל הצי שלה “בצעד העשוי להצביע על כך שמוסקבה לא מתכוונת לשלוח תגבורת גדולה כדי לתמוך בנשיא המשטר “הסורי”.
תמונות שצולמו ב-3 בדצמבר הראו את רוסיה מפנה שלוש פריגטות, צוללת ושתי ספינות עזר מבסיס חיל הים, שהם “כל הספינות הרוסיות שהוצבו בטרטוס מאז הצבתם שם”.
במקביל, דו”ח המכון הצביע על כך שהמנהלת הכללית של המודיעין הצבאי האוקראיני אמרה כי מוסקבה פרסה כוחות מ”חיל אפריקה” בסוריה ב-3 בדצמבר, שהם הכוחות שהקימה כדי להחליף את קבוצת “ווגנר” הפועלים ביבשת האפריקאית לאחר הריגתו של מייסדה, יבגני פריגוז’ין.
אך המכון לא אישר את עובדת פריסת הכוחות הללו, וציין כי אם הדיווחים הללו מדויקים, משמעותם היא שההנהגה הצבאית הרוסית נמנעת מפריסה מחדש של כוחות צבא רוסים סדירים מאזור המבצעים המועדף שלה באוקראינה לסוריה.
אותו גורם סבר כי הפינוי הרוסי של טרטוס והדיווחים על פריסת כוחות אלו מעידים על חשש מוסקבה שכוחות האופוזיציה הסוריים עלולים להתקדם דרומה לעבר חמה (כ-80 קילומטרים צפונית מזרחית לטרטוס) ולאיים על בסיס טרטוס.
רוסיה נכנסה, למשבר הסורי, צבאית בסוף ספטמבר 2015 במטרה לעצור את הניצחונות הצבאיים הרצופים של האופוזיציה שאיימה על נוכחות המשטר בצפון מערב המדינה.
רוסיה פרסה שם כוחות וכלי נשק, כולל מטוסי קרב, מסוקי תקיפה, משטרה צבאית וחיילים הפרוסים על פני 20 בסיסים, לפי המועצה האמריקאית ליחסי חוץ .
מרכז “Jusoor” הסורי למחקרים הסביר בדו”ח שפורסם ביולי האחרון כי לרוסיה יש 21 בסיסים ו-93 מאחזים צבאיים בסוריה.
המאחזים הצבאיים הללו פרושים כדלקמן: 17 בחמה, 15 בלטקיה, 14 בחסכה, 13 בקוניטרה, 12 בחאלב, 8 באזורי ריף דמשק, 8 בא-רקה, 8 בדיר א-זור, 6 באידליב, 4 בחומס ו-3 בנפת דרעא ושני מאחזים בכל אחד ממחוזות דמשק, סואידה וטרטוס.
רוסיה הקימה את בסיס חמיימים שיהיה הבסיס האווירי הקבוע הראשון של רוסיה במזרח התיכון והבסיס האווירי הקבוע היחיד מחוץ לברית המועצות לשעבר.
מרכז Jusoor מציין כי רוסיה חיזקה את הנוכחות הצבאית שלה בסוריה בין אמצע 2023 לאמצע 2024, והוסיפה 9 אתרים ל-105 המתקנים הקיימים.
זה בא לאחר שרוסיה צימצמה את פריסתה בסוריה בחודשים הראשונים של מלחמת אוקראינה.
הצימצום בא לאחר הירידה היחסית במספר אתרי הצבא הרוסי בסוריה במהלך החודשים שלאחר תחילת מלחמת אוקראינה.
עיקר הגידול במספר האתרים הרוסיים שהתבצע במהלך המחצית הראשונה של 2024 נבעה מהאתרים מהם נסוגו המיליציות האיראניות בנפת קוניטרה , מול גבול ישראל.
רוסיה צמצמה את פריסתה הצבאית בסוריה במהלך השנה הראשונה לפלישתה לאוקראינה כתוצאה מהעברת חלק מכוחותיה שהשתתפו בסוריה לאוקראינה כדי ליהנות מהניסיון הקרבי שצברו בפעולות לחימה ולצמצום המאמץ המלחמתי בסוריה לטובת הסכסוך באוקראינה.
אך רוסיה עדיין שומרת על עליונותה הצבאית בהשוואה לכוחות האיראניים בסוריה, כפי שמעידה פריסת כוחותיה באתרים צבאיים חדשים בסוריה במהלך שנת 2024 ומניעת הכוחות האיראניים מלהערך במקומות אסטרטגיים.
נראה שרוסיה החלה לחשוש מאבדות אנושיות בשורותיה, ולכן היא נוטה להסתמך יותר על קבוצות שכירי חרב שיבצעו כמה פעולות צבאיות, במיוחד פעולות קרביות על הקרקע במדבר הסורי.
במועצה ליחסי חוץ אומרים כי התמיכה העיקרית באסד מרוסיה באה בצורה של הפצצה חסרת אבחנה של אזורי מורדים מהאוויר, בעוד שחיזבאללה תמך במשטר בשטח, לפי הארגון.
סביר להניח שכוח אווירי לבדו לא יספיק להדוף את האופוזיציה. נכון לעכשיו, כאשר כוחות הממשלה אינם מסוגלים או אינם מוכנים להילחם במורדים וחיזבאללה אינו מסוגל לגייס כוחות באותה עוצמה כפי שהיה בעבר, הרוסים מוצאים את עצמם במצב קשה בסוריה.
אין ספק שמוסקבה תרצה להגן על מעמדה בסוריה, אך עדיין לא ברור אם זה כולל הגנה על משטרו של אסד.
ברשת CBS האמריקאית אומרים כי אסד נכנס לעימות עם האופוזיציה בעוד “רוסיה נמצאת כעת בשנה השלישית למלחמה המקיפה היקרה שלה באוקראינה, ובעלות בריתה של איראן, חיזבאללה וחמאס, נחלשו מאוד לאחר שנה של מלחמה נגד ישראל.”
תצ”א המראה על פינוי מספר מטוסים רוסים מבסיס חמיימים:
קרדיט: אלחורה קרדיט לתמונות: רשתות חברתיות