יוון במו”מ עם ישראל לרכישת מערכות הגנה אווירית בשווי 2 מיליארד יורו
אתונה מבקשת להאיץ את המודרניזציה של הכוחות המזוינים שלה על רקע היחסים המתוחים עם יריבתה הוותיקה טורקיה.
פקידים יוונים אמרו ביום חמישי שעבר כי יוון מנהלת מגעים עם ישראל לפיתוח מערכת הגנה נגד מטוסים וטילים בשווי של 2 מיליארד יורו (2.11 מיליארד דולר), כחלק ממאמץ רחב יותר למודרניזציה של כוחותיה המזוינים המתאוששים ממשבר חוב ממושך.
מערכות הגנה אווירית אלו עשויות להיות דומות למערכות כיפת ברזל של ישראל ומערכות אחרות המיירטות טילים קצרי טווח וארוכי טווח.
יוון מעוניינת להשקיע בהגנות שלה כדי להיות מסוגלת לבתמודד עם בעלת בריתה בנאט”ו ויריבתה ההיסטורית, טורקיה, שגם היא מפתחת מערכת הגנה אווירית משלה, למרות הפשרה מסוימת ביחסים.
“יוון מתכננת ליצור מערכת רב-שכבתית נגד מטוסים ונ”מ”, אמר מקור המכיר את הנושא לרויטרס לאחר תדרוך בדלתיים סגורות עם שר ההגנה היווני ניקוס דנדיאס.
המקור אמר: “אנחנו בדיונים עם ישראל”.
פקיד שני אישר את גודל העסקה הפוטנציאלית, והוסיף כי יוון צריכה להוציא 12.8 מיליארד יורו עד 2035 כדי לחדש את הכוחות המזוינים שלה.
ההגנה האווירית מהווה חלק מתוכנית הרכש הצבאית בת 10 שנים של אתונה, הכוללת רכישת עד 40 מטוסי קרב ומל”טים חדשים מ- F-35 מארצות הברית וארבעה פריגטות ומטוסי ראפאל מצרפת.
“המאמצים שלנו מכוונים למעבר מהיר של הכוחות המזוינים שלנו למאה ה-21”, אמר דנדיאס לפני התדרוך ביום חמישי.
יוון משתמשת כיום בטילי פטריוט אמריקאים ובמערכות S-300 רוסיות ישנות יותר כדי להגן על המרחב האווירי שלה.
למרות שיפור מסוים ביחסים הבעייתיים בין יוון לטורקיה, שכנתה המזרחית הגדולה יותר, שתי המדינות נותרות מסוכסכות במגוון נושאים, כולל גבולות ימיים, משאבי אנרגיה ומרחב אווירי במזרח הים התיכון.
קרדיט: ערביכ דפנס קרדיט לתמונות: דובר צה”ל