חשש שאיראן תספק נשק כימי מסוג חדש לחיזבאללה לשימוש במלחמה נגד ישראל
מומחה אמריקאי הזהיר שאיראן מפתחת נשק כימי תוך שימוש באופיואידים סינתטיים כמו פנטניל, ויוצרים גורמים שעלולים להשבית חיילים ואזרחים כאחד.
האזהרה מגיעה על רקע הסלמה של המתיחות האזורית במזרח התיכון, עם חששות שאיראן עלולה לספק לשליחיה, כולל חיזבאללה, את הגורמים הכימיים החזקים הללו לשימוש פוטנציאלי בסכסוכים.
מתיו לויט, עמית בכיר במכון וושינגטון, הדגיש את ההתפתחויות הללו במאמר עבור המרכז ללוחמה בטרור בווסט פוינט, ואמר כי הנשק הכימי הפרמצבטי של איראן מהווה איום הולך וגובר.
המצגת של מתיו לויט משקפת דאגה גוברת לגבי התפתחויות בתחום הנשק הכימי מבוסס תרופות (PBAs) שלגביו נראה שאיראן שוקדת על פיתוחה. חומרים אלו הם תרכובות פרמצבטיות שניתן להשתמש בהן למטרות צבאיות, ופועלות על ידי השפעות על מערכת העצבים המרכזית, מה שמוביל לשיתוק או אפילו למוות בהתאם לעוצמת החשיפה.
לויט מציין כי ייתכן שהמחקר האיראני הזה החל כבר ב-2005, והוא נחשב להפרה של אמנת הנשק הכימי משנת 1997, האוסרת ייצור ושימוש בכימיקלים רעילים. אף על פי שאיראן טוענת כי היא מבקשת לפתח חומרים כימיים אלה למטרות חוקיות של בקרת קהל, השימושים הפוטנציאליים של PBAs מדאיגים את הקהילה הבינלאומית, במיוחד לאור האפשרות שאיראן תספק נשק זה לבעלי בריתם כמו חיזבאללה, דבר שעלול להוות צורה של איום אסטרטגי באזור.
לויט הסביר גם כי ישנם אינדיקציות למעורבות של ממשלת איראן באירועי הרעלה בתוך המדינה הקשורים לחומרים פרמצבטיים אלו, מה שמעלה את האפשרות שנעשה שימוש בטכניקות אלו באופן פנימי. הארגון לאיסור נשק כימי (OPCW) הביע דאגה לגבי הפוטנציאל לשימוש כפול בחומרים אלה, מה שמעלה את המתיחות לגבי התפקיד ש-PBA עשוי למלא במשברים אזוריים קרובים.
מצד שני, התפתחות זו מציבה אתגר למנגנוני הבקרה הבינלאומיים בשל האופי הכפול של רבים מהתרכובות הפרמצבטיות המשמשות בכלי נשק אלה, שכן ניתן להשתמש בהן למטרות רפואיות, אך בו בזמן נושאות פוטנציאל לגרום לנזק חמור כשהם הופכים לנשק כימי.
קרדיט: ערביכ דפנס קרדיט לתמונות: ערביכ דפנס