אתגר לדימיון: מה ניתן ללמוד מהתרגיל האוקראיני המדהים לאיתור והשמדת מערכות הגנ”א רוסיות?

כדי לענות על השאלה בכותרת הכתבה יש תחילה להבין ולהיות מודע לפרטי המהלך הצבאי האוקראיני להשמדת מערכות הגנ”א רוסיות בשדה קרב רווי במערכות ל”א ? 

 

 אתר החדשות הצבאי Defense One דיווח ב-31 באוקטובר 2024 כי אוקראינה קיבלה בחשאי מל”טים מתקדמים מסוג V-BAT כדי לשפר את יכולות מודיעין השטח ותקיפה מדויקת שלה.

ה-V-BAT, שפותח על ידי חברת Shield AI האמריקאית, הוצב כדי לסייע לכוחות אוקראינים באיתור ותקיפת מערכת טילי ההגנה האווירית הניידת SA-11 BuK-M1 הרוסית ולהשמדתה בעזרת ה-HIMARS MLRS (Multiple Launch Rocket System).

על פי מידע שחשף ברנדון צנג, נשיא ומייסד Shield AI, ופורסם על ידי Defense One, באוגוסט 2024, מפעילים אוקראינים ליד דניפרו התמודדו עם אתגר קריטי כאשר מערכות לוחמה אלקטרוניות רוסיות השביתו את כטב”מי הסיור הקונבנציונליים שלהם. כפתרון, הם השתמשו ב-V-BAT, כטב”מ שתוכנן במיוחד לעמוד בשיבוש האלקטרוני הכבד שהפך לגורם דומיננטי בשדה הקרב האוקראיני.

הכטב”מ פועל עד כ-40 קילומטרים מאחורי קו החזית הקדמי, ה-V-BAT טס מעבר לקווי האויב כדי לאתר ולעקוב אחר מערכת טילי ההגנה האווירית SA-11 Buk-M1 במרחק של יותר מ-100 קילומטרים. לאחר זיהוי המטרות, הכטב”מים שידרו קואורדינטות מדויקות ליחידות הארטילריה, מה שאפשר למערכת HIMARS שיגור רקטות מרובות (HIMARS) ולבצע תקיפות השמדה מוצלחות.

משימת ה-V-BAT הייתה מבחן חשוב ליכולות המבצעיות שלה, שכן המל”ט לא רק אסף ושדר נתוני תקיפה, אלא עשה זאת בתנאי לוחמה אלקטרונית קיצוניים. לדברי צנג, התיאום הזה – איסוף מודיעין בזמן אמת והעברתו למערכות ארטילריה ארוכות טווח – הדגים את יכולת ההסתגלות הייחודית של ה-V-BAT בסביבת הלוחמה האלקטרונית המודרנית.

בניגוד למל”טים אחרים שמסוגלים לחמוק ממערכות לוחמה אלקטרוניות הודות לאוטונומיה שלהם, ה-V-BAT מספק שידור נתונים בטווח מורחב, מה שהופך אותו לאידיאלי לתיאום עם ארטילריה כבדה כמו ה-HIMARS.

הטווח המורחב של ה-V-BAT של עד 483 קילומטרים (300 מייל) מעניקים לכוחות האוקראינים יתרון טקטי. זנג הדגיש כי הכוחות האוקראינים הסתמכו בעבר על מל”טים בעלי סיבולת מוגבלת וטווח מוגבל, לרוב מוגבלים ל-60 עד 100 קילומטרים ופעילות מבצעית קצרה , 10 עד 15 דקות. לעומת זאת, ה-V-BAT יכול לשוטט במשך שמונה עד 11 שעות, מה שמאפשר מעקב רציף ויכולת לזהות מספר מטרות במהלך משימה אחת. (קרדיט: דפנס ערביכ)

 

ובאשר לשאלה בראש הכתבה , עדיין זה לא הזמן לחשוף את הטקטיקה המקבילה הישראלית להתמודד בשדה קרב רווי ל”א רוסי ואיראני, אך ההצלחות המרשימות של התקיפות הישראליות על מטרות הגנ”א ברחבי איראן , כולל השמדת כל סוללות טילי האס-300 שברשותה, הוכיחו את אשר התבקש להוכיח!

ועדיין אפשר להגיד בפה מלא, אך סכור, כי היכולות האוקראיניות לא מאתגרות אפילו את היכולות של ישראל לפעול בשדה קרב מודרני רווי באיומים, ולא רק של אתגרי ל”א . 

תשאלו את האיראנים…. עד היום הם לא לגמרי מודעים עד הסוף מה היכה אותם ואיך זה בדיוק התבצע, במהלך התקיפה הגדולה.

קרדיט: דפנס ערביכ      קרדיט לתמונה: הפנטגון האמריקאי