הערכה: כטב”מ מתאבד עם טווח של 1,500 ק”מ שחברה מרוקאית הצליחה לפתח נעשה בסיוע ישראלי
בפיתוח איכותי של התעשיות הצבאיות של מרוקו, חברה מרוקאית המתמחה בייצור מל”טים הכריזה על הצלחה בפיתוח מל”ט מתאבד – “קמיקאזי” בדומה למל”ט האיראני “שאהד-136” שיכול לפגוע במטרות במרחק של 1,500 קילומטרים.
המל”ט נקרא P-2 והוא מצויד בראש נפץ במשקל 40 ק”ג ויצויד במערכת הנחיה מתוצרת מקומית.
ראוי לציין כי ל”שאהד-236″ האיראני יש טווח של 2,000 קילומטרים וראש נפץ במשקל 54 קילוגרם.
זוהי התפתחות מרכזית בתעשיות הצבאיות של מרוקו ומשקפת מגמה של שיפור יכולות הגנתיות והתקפיות. פיתוח של מל”ט מתאבד – “קמיקאזה” עם טווח של עד 1,500 ק”מ וראש נפץ במשקל 40 ק”ג מעניק למרוקו גישה למטרות מרוחקות ואסטרטגיות. כטב”מ זו עשויה להוות כלי יעיל במבצעים צבאיים, שכן היא מעניקה יכולת לתקוף אתרים בדיוק רב מבלי לחשוף את הכוחות לסכנות ישירות.
המגמה לייצור כטב”מים מסוג זה מחזקת את עצמאותה של מרוקו בתחום הביטחוני והופכת אותה לשחקנית חזקה יותר ברמה האזורית.
מל”טים מתאבדים, הידועים גם כמל”טים קמיקזה או כלי טייס לתקיפה חד-פעמית, משחקים תפקיד חשוב יותר ויותר בפעולות צבאיות מודרניות. תפקידם של כלי טיס אלו הוא לבצע התקפות מדויקות נגד מטרות עוינות בעלות נמוכה יותר ועם פחות סכנה לחייהם של אנשים.
להלן כמה מהתפקידים העיקריים של המטוסים הללו:
- תקיפה מדוייקת : זל”טים מתאבדים נבדלים ביכולתם לפגוע במטרות ספציפיות בדיוק גבוה. ניתן לתכנת אותם להגיע למטרה ספציפית ולהתפוצץ עם הפגיעה, להפחית נזקים נלווים ולהגביר את האפקטיביות של פעולות צבאיות.
- עלות נמוכה : בהשוואה למטוסי קרב וטילים מונחים רגילים, מל”טים מתאבדים הם זולים יותר. זה מאפשר לצבאות להשתמש בהם באופן נרחב, במיוחד בפעולות תקיפה עם הרבה מטרות או התקפות חוזרות ונשנות.
- גמישות וחמקנות : הודות לגודלם ולעיצובם הקטן, מטוסים אלו יכולים לטוס בגובה נמוך ולתמרן בין מכשולים, מה שעוזר להם לעקוף מערכות הגנה אוויריות ולהגיע ליעדים שלהם ללא גילוי מוקדם.
- צמצום סיכונים אנושיים : השימוש במל”טים מתאבדים מפחית את הצורך לשלוח חיילים או טייסים לאזורי סכנה, ומפחית את הסיכונים האנושיים בפעולות צבאיות מסוכנות.
- יכולת תקיפה ארוכת טווח : מל”טים מתאבדים מודרניים עשויים להרחיב את טווח הטיסה שלהם למאות או אלפי קילומטרים, ולהעניק להם את היכולת להגיע ליעדים מרוחקים ללא צורך בבסיסים סמוכים או באמצעי תחבורה נוספים.
- שימוש בלוחמה פסיכולוגית : מל”טים מתאבדים משמשים לעתים ליצירת מצב של פאניקהאצל האויבים, מכיוון שהם יכולים לשמש לביצוע התקפות חוזרות ופתאומיות, המשפיעות על המורל של הכוחות המותקפים.
כלי טיס אלו נחשבים לכלים יעילים בלוחמה מודרנית, במיוחד בסכסוכים בעלי אופי א-סימטרי, שכן ניתן להשתמש בהם ביעילות מול מטרות שונות, בין אם אתרים צבאיים ובין אם תשתיות אסטרטגיות.
הערה ברקע הכתבה: אנליסטים מעריכים כי ישראל סייעה רבות למרוקו בפיתוח כטב”מ מתאבד מתוצרתה שיאפשר לה למכור אותו בכל רחבי יבשת אפריקה אפילו למדינות שאין להם יחסים עם ישראל ורואים בציוד ישראלי טאבו שאין לרכוש אותו.
קרדיט: ערביכ דפנס קרדיט לתמונות: FAR NEWS