ניתוח תמונות לוויין של אתרים איראניים שהותקפו על ידי ישראל מוכיחות- פגיעות קשות
מתאגיד השידור הישראלי (כאן) נמסר כי תמונות לוויין חדשות הראו את הנזק שנגרם מהתקיפה הישראלית באתרי פרצ’ין וחוג’יר בשבת.
תמונות שצולמו על ידי לוויינים מסחריים הראו כי תקיפות אוויריות ישראליות פגעו בבניינים ששימשו את איראן לערבב דלק מוצק לטילים בליסטיים, לפי רויטרס.
צילומי לוויין חדשים מראים את הנזק שנגרם בתקיפה הישראלית לאתרים בפרצ'ין וחוג'יר, שעל פי דיווחים שימשו לניסויים הקשורים לתוכנית הגרעין האיראני @AmichaiStein1
קרדיט: רויטרס pic.twitter.com/0zduHhuTD5— כאן חדשות (@kann_news) October 27, 2024
הניתוח של רויטרס התבסס על שתי הערכות נפרדות שנערכו על ידי החוקרים האמריקאים דיוויד אולברייט, מפקח נשק לשעבר של האו”ם העומד בראש קבוצת המחקר – המכון למדע וביטחון בינלאומי, ודקר אוולת’, אנליסט מחקר שותף ב-CNA, צוות חשיבה ב-CNA, וושינגטון.
אולברייט ואוולת אמרו שישראל פגעה באתר הצבאי הענק של פרצ’ין ליד טהראן. אוולת אמרה שישראל הפציצה גם את אתר חוג’יר, אתר ענק לייצור טילים ליד טהראן.
סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה ביולי האחרון כי אתר ח’וג’יר היה עד להתרחבות מאסיבית.
אוולת הסביר כי ייתכן שהתקיפות הישראליות “פגעו באופן משמעותי ביכולתה של איראן לייצר באופן המוני טילים “.
הצבא הישראלי אמר כי שלושה גלי תקיפות באמצעות מטוסי קרב פגעו במפעלי טילים ואתרים אחרים ליד טהראן ובמערב איראן לפנות בוקר (שבת) בתגובה לשיגור של יותר מ-200 טילים מאיראן לעבר ישראל ב-1 באוקטובר.
הצבא האיראני מצדו אמר כי מטוסי קרב ישראליים השתמשו בטילים המצוידים ב”ראשי נפץ קלים מאוד” כדי לפגוע במערכות מכ”ם בגבול מחוזות עילם וחוזיסטן ובסביבת טהראן.
אוולת אמר שתמונה מ-Planet Labs, חברת לוויין מסחרית, הראתה כי תקיפה ישראלית הרסה שני בניינים בח’וג’יר ששימשו לערבב דלק מוצק לטילים בליסטיים.
על פי התמונה שנראתה על ידי רויטרס, שני הבניינים היו מוקפים במשטחי עפר גבוהים. עיצובים אדריכליים כאלה קשורים לייצור טילים, והם נועדו למנוע מפיצוץ בבניין אחד לפוצץ חומרים דליקים בבניינים סמוכים.
אוולת ציין כי תמונות שצולמו על ידי Planet Labs מאתר פרצ’ין הראו שישראל הרסה שלושה מבנים לערבוב דלק מוצק לטילים בליסטיים ומחסן.
אולברייט אמר שהוא סקר תמונות לוויין מסחריות ברזולוציה נמוכה של פרצ’ין, שנראה כי תקיפה ישראלית גרמה נזק לשלושה מבנים, שניים מהם שימשו לערבב דלק מוצק לטילים בליסטיים.
הוא לא ציין את החברה המסחרית ממנה השיג את התמונות.
קרדיט: רשתות חברתיות
לדבריו, הבניינים ממוקמים כ-320 מטרים ממתקן שהשתתף במה שלדברי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו”ם והמודיעין האמריקני היא תוכנית מקיפה לפיתוח נשק גרעיני שאיראן עצרה ב-2003. איראן הכחישה שהיה לה תוכנית כזו.
“ישראל אומרת שהיא מכוונת לבניינים המכילים מערבלים של דלק מוצק”, הסביר אוולת’ “הבלנדרים התעשייתיים הללו קשים לייצור וכפופים לפיקוח על יצוא. איראן ייבאה רבים מהם בעלות גבוהה, וסביר להניח שיהיה קשה להחליפם אוֹתָם.”
הוא הוסיף כי ייתכן שישראל הצליחה, באמצעות מבצע מוגבל, להנחית מכה חזקה על יכולותיה של איראן לייצר טילים בכמויות גדולות, מה שמקשה על כל מתקפת טילים איראנית עתידית לחדור את הגנת הטילים הישראלית.
הוא קבע כי “הפגיעות נראות מאוד מדויקות”.
לאיראן יש את ארסנל הטילים הגדול ביותר במזרח התיכון, ובכירים אמריקאים אמרו כי היא סיפקה לרוסיה טילים לשימוש נגד אוקראינה, כמו גם לחות’ים בתימן ולחיזבאללה הלבנונית.
טהראן ומוסקבה מכחישים שרוסיה קיבלה טילים איראניים.
רויטרס דיווחה כי תמונות Planet Labs שנבדקו מוקדם יותר השנה על ידי אוולת’ וג’פרי לואיס ממכון מידלברי למחקרים בינלאומיים במונטריי הראו הרחבות גדולות ב-Khojir ובמתחם הצבאי Modares ליד טהראן. על פי הערכותיהם, הרחבות אלו נועדו להגביר את קצב ייצור הטילים.
שלושה בכירים איראנים אישרו את המסקנה הזו.
קרדיט: אלחורה קרדיט לתמונות: דובר צה”ל