בינה מלאכותית: מהפכה או בועה?

אם אתם משקיעים בשוק ההון, אין ספק שנתקלתם במושג “בינה מלאכותית”. אבל על מה בדיוק מדובר?

בואו ניקח כמה צעדים אחורה:
אלן טיורינג שנחשב לאבי מדעי המחשב הציג בשנת 1950 את “מבחן טיורינג”, שנועד לקבוע האם מכונה יכולה להפגין התנהגות אינטליגנטית בדומה למה שמציג אדם.

בכדי לעבור את המבחן, בן אדם מנהל שיחה עם שני גורמים: אדם נוסף ומכונה. אם אינו מצליח להבין מי הוא האדם ומי היא המכונה, המכונה עוברת את המבחן.

עד לפני כמה שנים הדבר היה נחשב מדע בדיוני, כאשר הצ’טבוטים הנפוצים נשענו על תסריט ידוע מראש, ואם הייתה שאלה חדשה ולא מוכרת, או שגיאת כתיב, המכונה לא ידעה להתמודד איתה.

הכל השתנה לפני כשנה וחצי כאשר חברת OPEN AI הציגה את מודל השפה המתקדם ביותר שלה, צ’ט ג’י פי טי 3, שיכל לענות ולהגיב בדומה לאיך שבני אדם היו מגיבים. מאז, נראה שהטכנולוגיה מתקדמת בצעדי ענק כאשר יכולות השפה של המודל הציגו התקדמות משמעותית, במה שהפך לכלי פרודוקטיביות עבור רבים כמעט בכל תחום.

כך לדוגמא ניתן לבצע משימות כמו ניתוח נתונים מתקדם עבור חברות, סיוע בביצוע אבחון רפואי מתקדם כמו פיענוח של רנטגן, CT MRI, ניהול תנועה בנהיגה אוטונומית, איתור עסקאות חשודות בתחום הפיננסי, מענה לשאלות בתחום שירות הלקוחות ועוד.

ההתקדמות הציתה את הדמיון של רבים, ביניהם כמובן המשקיעים, כאשר הפוטנציאל של טכנולוגיות בינה מלאכותית (AI) ולמידת מכונה (ML) עשויות לחולל מהפכה בתעשיות רבות ולשפר את הביצועים והפרודוקטיביות של העובדים, ממש כמו שעשה האינטרנט לכמעט כל תחום.

אותו פוטנציאל הביא גל של השקעות, במה שהעלה את ערכן של כל החברות הקשורות לתחום, בין אם במישרין ובין אם בעקיפין, במה שעשוי להראות כמו בועה – אחת המילים שהכי מפחידות את המשקיעים בוול סטריט.

בעוד הפוטנציאל אכן קיים, אנו חייבים לשאול את עצמנו האם הטכנולוגיה מתקדמת דיה, ומה יקרה אם ההתקדמות לא תתפתח בהתאם לציפיות. ואולי החשוב מכל: מי באמת החברות להן יש טכנולוגיה שמצדיקה את הזינוק בשווי, ומי מנסה לרכוב על טרנד הבינה המלאכותית?

הטכנולוגיה קיימת ובעלת פוטנציאל רב, אך חברות רבות משתמשות בצמד האותיות AI כדי לנסות ולעורר את עניין המשקיעים ולהגדיל את השווי שלהן. זהו לא תרגיל חדש, כך בעבר ניסו חברות לשייך לעצמן טרדנים שונים כמו בתחום הקריפטו, האנרגיה הירוקה, ואפילו בתחום האינטרנט אי שם בסוף שנות ה-90.

אם עד לפני שנתיים מספר מצומצם מאוד של חברות ציינו בדוחות או בשיחת המשקיעים שלהן את הבינה המלאכותית, לא פחות מ-36% מהחברות במדד ה-S&P 500 הזכירו את צמד האותיות AI בדוחות האחרונים שלהם, לעומת כ-10% ב-2022!

החברות הצומחות ביותר כיום בשוק הן בתחום הבינה המלאכותית, מה שמביא איתו לחץ משמעותי על המתחרות לשלב יכולות בינה מלאכותית בעסק שלהן, גם במקומות שיש פחות סינרגיה.

בעוד שבינה מלאכותית יכולה לתרום לתחומים רבים, חברות רבות בוחרות להשתמש בה כדי ליצור הייפ שעשוי להטעות את המשקיעים לגבי היכולות של יישומי הבינה המלאכותית שלהן ואיך הן משתמשות בהם.

דוגמא עכשווית היא הקנס שהטילה הרשות לניירות ערך בארה”ב (SEC) על שתי חברות יעוץ השקעות, שטענו שיש להן יכולות בינה מלאכותית. יו”ר הרשות התייחס ואמר כי “ראינו שוב ושוב שכאשר טכנולוגיות חדשות מגיעות, הן יכולות ליצור באזז של משקיעים כמו גם טענות שווא של אלה שמתיימרים להשתמש בטכנולוגיות החדשות האלה. יועצי השקעות לא צריכים להטעות את הציבור ולומר שהם משתמשים במודל בינה מלאכותית כשהם לא. שטיפת בינה מלאכותית (AI WASH) כזו פוגעת במשקיעים”. החברות שילמו בסופו של דבר קנס של 400 אלף דולר על הטעיית משקיעים.

גם החברות שלהן כן יש יכולות בינה מלאכותית עשויות לגרום להטעיית משקיעים. צריך להבין, בעוד לבינה המלאכותית פוטנציאל עצום הוא עדיין בחיתוליו, ומי שחושב על עולם שבו רק מכונות עובדות עשוי להתאכזב מהזמן שדבר כזה עשוי לקחת.

אנחנו עדיין נמצאים בשלבים הראשונים של הסייקל הטכנולוגי, שיביא איתו התקדמות ופיתוחים רבים בהמשך, אך נכון לכתיבת שורות אלה ייתכן שהדמיון של המשקיעים רץ מהר מדי, בדומה למה שקרה בבועת הדוט.קום.

היום אנחנו יודעים שהאינטרנט אינו “אופנה חולפת” ואכן הוא היה פרץ טכנולוגי שהצעיד את העולם קדימה, חברות רבות בשנות ה-90 המאוחרות נהנו מהערכות שווי מופרזות למרות שאלו היו ללא רווחים ואפילו ללא הכנסות, הכל בגלל הפוטנציאל שהצית את דמיון המשקיעים באותה התקופה.

בעוד ההשוואה עשויה להיות במקום, כדאי לזכור כי בבועת הדוט.קום חברות רבות הונפקו בבורסה וכסף רב גויס באותה תקופה, אך דבר דומה לא קורה היום. בעוד שיש חברות שנראה שנהנות מהייפ לא מוצדק, חברות רבות בתחום ראו את ההכנסות והרווחים שלהן מזנקים משמעותית בשנה האחרונה, כך שיש בסיס לראלי באותן המניות.

אם ניקח את אמזון (AMZN) כדוגמא, נראה שהחברה זינקה במהלך השנתיים שלפני פיצוץ בועת הדוט.קום ביותר מ-2200%, רק כדי לאבד את כל העלייה בתוך פחות משנתיים. היום ברור לכולנו שאמזון היא ענקית הקמעונאות המקוונת הגדולה בעולם, אך באותה התקופה הציפיות היו גבוהות מהיכולות שלה בפועל, דבר שהוביל לחלום ושברו, עד שהחברה ידעה לנצל את האינטרנט כדי להפוך למי שהיא כיום.

 

לכל טכנולוגיה חדשה יש מחזור התלהבות Hype Cycle. כמו שניתן לראות, אנחנו נמצאים בעיצומו של שלב האימוץ המוקדם בו נמצא עיקר הפיתוח והחדשנות, אך אנו עשויים למצוא את עצמנו בשיא הציפיות בקרוב.

אם אכן המודל נכון, בהמשך נמצא את עצמנו בשלב ההתפכחות, בו נבין את המגבלות של הטכנולוגיה וכיצד היא תסייע בגידול הפרודוקטיביות. לאחר מכן, תגיע תקופה של צמיחה בחסות הבינה המלאכותית הכללית, השלב הבא של הבינה המלאכותית שאנו רואים היום.

זה השלב בו המאמצות המוקדמות עם הטכנולוגיה המתקדמת יובילו את המגמה והפיתוחים הטכנולוגיים העתידיים.

כרגע, נראה שהטכנולוגיה עדיין לא מתקדמת דיה כדי לעשות פעולות ללא פיקוח, כאשר נרשמו כמה מקרים מביכים של חברות שהשתמשו בבינה מלאכותית ליצירת מסמכים בלי לבדוק אותם, שהתבררו כלא נכונים עם טעויות רבות.

למרות זאת, זה לא מונע מחברות רבות לפטר עובדים, כאשר על פי נתוני בלומברג, כמעט 5000 עובדים איבדו את מקום עבודתם בשל סיבות הקשורות לבינה מלאכותית באופן ישיר ב-12 החודשים האחרונים, וזה רק מה שהחברות מוכנות להודות.

 

בשורה התחתונה, בעוד הזינוק בשווי החברות הקשורות לבינה מלאכותית מרגיש מנותק, הבינה המלאכותית הא טכנולוגיה בעלת פוטנציאל עצום שיכולה לשפר ביצועים בכמעט כל תחום. השפעות הטכנולוגיה כבר מורגשות בפיטורי העובדים בחברות הטק המובילות, אך באותה נשימה חשוב לזכור כי הבינה המלאכותית אינה “קסם” ואנו עדיין בשלבים הראשונים של הפיתוחים בתחום.

עבור המשקיעים, כדאי להיות זהירים ולהבין מתי מדובר בחברה בעלת פוטנציאל צמיחה ומתי מדובר בספקולציה, במיוחד בתקופה שחברות רבות מנסות לשלב יכולות בינה מלאכותית גם במקומות שאין מספיק סינרגיה בין התחום ובין הטכנולוגיה.

רק הזמן יגיד לנו האם הבינה המלאכותית תעמוד בציפיות הגבוהות ואילו חברות יהיו בחוד החנית הטכנולוגית בהמשך.

קרדיט: ערוץ הטלגרם תשואת יתר – תל אביב     קרדיט לתמונות: ערוץ תמונות AI